Gotali podsjetili na ljepote žetve

dsc07900Nesvakidašnji je događaj priredila udruga „Gotali“ iz Gotalovca. Naime, u kasnim popodnevnim satima u srijedu 21. srpnja, u Zajezdi (na imanju Branka Hranića) su organizirali žetvu pšenice, ali za razliku od uobičajenog današnjeg pristupa ovom poslu (pomoću strojeva), oni su se uzdali isključivo u svoje neumorne ruke. Prisutni (njih tridesetak) su tako imali prilike vidjeti kako se ovaj posao radio prije samo koje desetljeće. Najprije su žene sa srpovima žnjele pšenicu te su istu slagale u snopove, a iza njih su kosci ručnim kosama kosili te slagali snopove pšenice u „stavice“.

Dakako, nakon napornog rada uslijedila je i okrjepa u vidu domaćih specijaliteta, a tijekom samog posla nije nedostajalo niti pjesme niti veselja. Iako je (nažalost) u tzv. modernom svijetu ovakav koncept zajedničkih poslova gotovo u potpunosti napušten, iznimno je pohvalno da postoje udruge poput Gotala koje takve običaje čuvaju od zaborava. Mlađima među prisutnima ovo je ujedno bio i poučan događaj jer je rijetko tko od njih imao do sada prilike vidjeti kako taj posao uživo izgleda.

Cijeli smo ovaj događaj popratili i slikama, pa ako još niste, zavirite u našu fotogaleriju. Spomenimo još i to da je g. Damir Vnučec (iz foto studija „Media 32“) snimio cijeli događaj, a ta bi se snimka (negdje oko sredine kolovoza nakon otvaranja igrališta u Gotalovcu) trebala prikazati na TV postaji Z1.

1 Response

  1. STJEPAN ŠALAMON napisao:

    Zagorci se moraju ponositi svojim tradicijskim vrijednostima ovog kraja, a ovo je jedna od od takvih vrijednosti koja nije toliko daleko iz nas. Ovo je samo jedan od detala identiteta Hrvatskog zagorja i moramo dati podršku svima onima koji su spremi uložiti sebe u očuvanje tog identiteta.
    Udruga Gotali pružila je pomoć Udrugi “Naš zavičaj” prilikom manifestacije “Žetvena svečanost-od zrna do pogače” koja je održana 11. srpnja u mejstu Globočec.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.