Ivan Jarnjak otvorio nove prostorije OŠ „ Vladimir Nazor“ Budinščina

Rezanjem vrpce od strane dopredsjednika Sabora republike Hrvatske i saborskog zastupnika HDZ-a g. Ivana Jarnjaka, službeno su otvorene nove prostorije osnovne škole „Vladimir Nazor“ u Budinščini. Projekt vrijedan oko 2.500.000,00 kn, a kojeg su zajedno financirale državne i županijske institucije te općina Budinščina, osnovnoj školi u Budinščini dao je jedno sasvim novo ruho od kojeg će najviše koristi imati ponajprije učenici i njihovi roditelji, a zatim i učitelji te drugi djelatnici škole, obzirom da će se shodno novonastalim promjenama od drugog polugodišta uvesti rad u jednoj (jutarnjoj) smjeni.

Svečanost su svojom prisutnošću uzveličali i mnogobrojni gosti iz političkog života sa lokalne, županijske i državne razine: potpredsjednik Sabora republike Hrvatske g. Ivan Jarnjak, izaslanik Ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva g. Branko Mučnjak, izaslanica Župana Krapinsko-zagorske županije gđa Sonja Borovčak te saborski zastupnik HDZ-a g. Milivoj Škvorc.

Svečanost (koju je vodio popularni pjevač zabavne glazbe Juraj Galina, ujedno i naš sumještanin) je započela izvedbom hrvatske himne od strane školskog zbora kojeg je na instrumentu pratio Ivan Povijač, ujedno i voditelj cjelokupnog glazbenog programa. dsc08521Nakon himne, uslijedio je prvi dio kulturno umjetničkog programa u izvedbi učenika osnovne škole Vladimir Nazor Budinščina. U sklopu tog programa, prisutni su najprije imali prilike čuti dvije recitacije („Med Bregi“ i „Kam su prešli oni cajti“) te dvije pjesme u pojedinačnim izvedbama („Popevke sam slagal“ i „Zagorske puce“).

Nakon završetka prvog dijela kulturno umjetničkog programa, uslijedili su pozdravni govori domaćina i uzvanika. Obzirom na događanje, nije neočekivano što je glavna tema većine govora bilo upravo obrazovanje te važnost istog. No, krenimo redom.

Mjesto za govornicom najprije je pripalo ravnateljici osnovne škole Vladimir Nazor, gospođi Darinki Pokos. Uz uobičajene riječi dobrodošlice, gospođa Pokos rekla je između ostalog i slijedeće: „Osnovna škola Vladimir Nazor Budinščina dići se svojim novim izgledom, kako vanjskim tako i unutarnjim. Dragi uzvanici i gosti, učenici, roditelji, učitelji i radnici škole osjećaju veliku sreću i zadovoljstvo što radost ovog događaja dijele sa vama. Pozdravljam ovim putem sve naše djelatnike koju daju sve od sebe da bi školu učenicima učinili drugim domom, da bi se mališani u školi osjećali sigurni, da bi im boravak u školi te dolazak u istu bio radost, da bi stjecali znanja koja su im potrebna da bi odrastali u kvalitetne ljude“.

Središnji dio govora ravnateljice bio je usmjeren prema općenitim informacijama vezanim za školu, a iz govora nadalje izdvajamo: „Moram istaknuti da je unatrag nekoliko godina u našu školu uloženo oko 5-6 milijuna kuna. Učinjeno je puno, učinjene su rekonstrukcije na mnogim dijelovima škole (plin, kotlovnica, grijanje, stolarija, opremanje školske kuhinje i dr.), uređivane su učionice, no najveća je investicija postavljanje kosog krovišta. Radovi na ovom projektu započeli su prošle, a završili ove godine. Tehnički pregled izvršen je u travnju ove godine, a početkom lipnja smo dobili uporabnu dozvolu.  Ugovor o izradi ovog zahtjevnog projekta potpisali su načelnik Radovan Hercigonja ispred  općine Budinščina te Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva g. Petar Čobanković. Svima koji su nas prepoznali i koji nas podržavaju iskreno zahvaljujem.“

dsc08497Nakon održanog govora, gđa Pokos je dodijelila zahvalnice za pomoć u ostvarenju projekta izgradnje kosog krovišta školske zgrade. Navedeno priznanje primili su redom g. Mladen Koprek kao direktor Tondacha, g. Radovan Hercigonja ispred općine Budinščina, gđa Sonja Borovčak ispred Krapinsko-zagorske županije te g. Branko Mučnjak ispred Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Načelnik općine Budinščina g. Radovan Hercigonja slijedeći je preuzeo riječ: „Iz izlaganja ravnateljice škole vidljivo je da općina Budinščina prati rad ove škole, a to je nešto na što smo izuzetno ponosni. Svakom načelniku ili načelnici koji vode jedinicu lokalne samouprave, dužnost je brinuti se o školi koja potpada pod područje njihove vlasti, a posebno o djeci koja tu školu pohađaju. Posebno bih zahvalio potpredsjedniku Sabora republike Hrvatske g. Ivanu Jarnjaku zbog velike pomoći u prvim danima kada smo krenuli u realizaciju ovog projekta. Osjećam veliko zadovoljstvo i ponos što mogu reći da ćemo imati jednu od prvih škola u našoj županiji koja radi u jednoj smjeni. Dakako, mi na ovome nećemo stati. Naprotiv, i dalje ćemo biti otvoreni za osnovnu školu te njezine potrebe. Vrata općine Budinščine uvijek su svima otvorena te ovim putem pozivamo sve koji imaju primjedbe ili prijedloge.“

Nakon g. Hercigonje, govor je održala gđa Sonja Borovčak ispred Krapinsko – zagorske županije: „Vrlo sam ponosna uime Krapinsko – zagorske županije obzirom da smo se odlučili za ulaganje u mlade, u obrazovanje, a zahvalila bih se svima koji su pomogli da se ovaj projekt ostvari.“  Gđa Borovčak osvrnula se i na važnost energetske učinkovitosti: „Moram se pohvaliti da smo dobili pohvalu od Ministarstva da smo jedna od rijetkih županija koja vodi računa o energetskoj učinkovitosti. Iako je lijepo graditi, potrebno je istovremeno biti i racionalan te redovito održavati starije zgrade.“ Gđa Borovčak obratila se i djeci, a konačno i načelniku: „Djeco, ova ulaganja su zbog vas da bi imali uvjete lakšeg i boljeg obrazovanja, kako u osnovnoj tako i u srednjoj školi. Mi smo zaduženi za stvaranje okruženja u kojem ćete što lakše stjecati znanje i u kojem ćete imati želju da ostanete ovdje na svojem, razvijajući svoje Zagorje. Konačno, pohvalila bih i načelnika općine g. Radovana Hercigonju što je prepoznao važnost obrazovanja te se za isto snažno zauzima“.

Zapažen govor održao je g. Branko Mučnjak, državni tajnik te izaslanik Ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva: „Posebno mi je zadovoljstvo danas biti ovdje. Svima je uvijek drago kada neki projekt bude uspješno priveden svojem kraju, bilo da se radi o cestama, vodovodnoj infrastrukturi i dr., ali siguran sam da ćete se svi složiti da je zadovoljstvo tim veće ako se radi o instituciji kao što je škola.“ G. Mučnjak upozorio je i na problem nedostatka ambicija te problem studiranja: „Zagorje ima puno studenata, no malo ih fakultet i završi. Kod Zagoraca općenito postoji jedan problem, a to je nedostatak ambicije. No, naš je zadatak da stvorimo uvjete koji će omogućiti bolje i lakše stjecanje obrazovanja. Naši Zagorci nisu ništa manje talentirani od mladih iz drugih krajeva Hrvatske, a to je činjenica koje svi zajedno moramo biti svjesni.“

dsc08515Posljednji govor održao je g. Ivan Jarnjak, potpredsjednik Sabora republike Hrvatske i saborski zastupnik HDZ-a. U svojem govoru, g. Jarnjak je također istaknuo važnost obrazovanja: „Škola je objekt koji stvara mogućnost da naša djeca stječu nova znanja i vještine. Mi smo županija koja ima relativno mali broj visokoobrazovanih ljudi te je potrebno poticati ambiciju da što veći broj djece završi škole, pogotovo uzevši u obzir važnost školovanja koja raste iz godine u godinu.“ G. Jarnjak osvrnuo se i na problem malog broja djece: „Posebno je bitno poticati veći broj djece. Unatrag posljednjih 50 godina, broj djece koji pohađaju ovu školu uvelike se smanjio, stoga je potrebno zadržati djecu u ovim našim prekrasnim krajevima.“

Nakon posljednjeg govora od strane g. Jarnjaka, uslijedio je drugi dio kulturno umjetničkog programa, a u kojem su mališani izveli recitaciju „Moja školica“ te pjesmu „Moja škola“.

Nakon završetka navedenog dijela kulturnog programa, uslijedila je svečanost rezanja vrpce, a navedena je čast, kao što smo već spomenuli, pripala potpredsjedniku Sabora republike Hrvatske g. Ivanu Jarnjaku. Nadalje, upravitelj župe Zajezda vlč. Željko Horvat blagoslovio je nove prostorije, a zatim je u te prostorije uzvanike uvela ravnateljica škole, gđa Darinka Pokos. Nakon kraćeg razgledavanja, uslijedio je prigodni domjenak koji je ujedno obilježio kraj svečanosti.

Cjelokupna svečanost ujedno je označila i završetak jednog od ponajvećih (pojedinačnih) projekata na ovim prostorima unatrag posljednjih tridesetak godina, a njegova važnost značajnija je baš zbog toga što se radi o projektu koji se direktno tiče obrazovanja. Uvjereni smo da će mnogi prepoznati značaj ovog projekta, a nema niti najmanje sumnje da za školstvo na području općine Budinščina dolaze neka nova, još bolja vremena.

Događaj smo popratili i mnoštvom fotografija, a iste potražite u našoj fotogaleriji.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.