Ljepota je u jednostavnom

U izvedbi udruge „Gotali“, upoznavanje sa poviješću izgleda tako jednostavno. Biti u njihovom prisustvu tijekom  bilo koje od mnogobrojnih velikih manifestacija, ali i manjih zbivanja koje organiziraju, čovjeka obogati podjednako i na duhovnoj i na kulturnoj razini. No najviše od svega imponira lakoća kojom oni iz sna bude nekad uobičajen životni stil, a danas rijedak i gotovo nepostojeći. Dakako, radi se o zajedništvu, no ne o zajedništvu kakvo je moguće vidjeti na kakvom kulturnom zbivanju ili koncertu. Radi se o zajedništvu koje je prisutno tijekom obavljanja radnji koje su naizgled uobičajene ili drugim riječima, uzete „zdravo za gotovo“.

Jedna od takvih radnji je i kićenje božićnog drvca. Nekad užitak, danas (pre)često ništa više doli dio običaja, a koji služi kao „dodatak“ svemu onome što Božić za „modernog“ čovjeka predstavlja, a što Božić u svojoj biti zapravo nije.

Stjepan Fulir iz „Gotala“ nas pobliže upoznaje sa ovom tradicijom: „Božićno drvce kitimo na ovaj način od samog postojanja udruge. Danas smo kitili drvce, a sav nakit koji se našao na drvcu izrađen je ručno. U nedjelju je bila organizirana radionica na kojoj je prisustvovalo oko 25 osoba, što članova udruge, a što mladih koji su iz prve ruke mogli učiti o tajnama ovog zanata.“

Rezultat je impresivan; atraktivno drvce, no daleko od blještavila i kiča, bez ijedne kuglice, no ipak u svojoj ljepoti toliko jednostavno, rađeno od srca i u zajedništvu. Drugim riječima, predstavlja pravu bit Božića i otkriva njegove tajne u najvećoj punini, a ujedno podsjeća na neka druga vremena, davno zaboravljena, no toliko lijepa i za život ugodna.

Udruga „Gotali“ ovom prilikom svim čitateljima, prijateljima i podupirateljima želi sretan Božić te uspješnu 2011. godinu.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.