Općina Budinščina proslavila svoj dan

Posljednji tjedan travnja obilovao je na području Općine Budinščina mnoštvom športskih i kulturnih zbivanja. Niz svih tih zbivanja svečano je završen u nedjelju 1. svibnja; najprije svetom misom u crkvi Sv. Josipa Radnika sa početkom u 11.00 sati, a nakon toga svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Budinščina održanoj u prizemlju zgrade Općine, koja je započela u 13.00 sati.

Prva tri dana u proteklom tjednu, odnosno ponedjeljak, utorak i srijeda, protekli su u nogometnom tonu, iako nogometna zbivanja koja su bila na rasporedu u ponedjeljak i srijedu nisu direktno vezana za proslavu dana Općine. Naime, tih su dana odigrana redovita kola nogometnih liga KZŽ, dok se kao iznimka ističe utakmica protiv prvoligaša Intera iz Zaprešića koja je odigrana u utorak. O navedenim nogometnim zbivanjima smo pisali još proteklu srijedu, pa ako Vam je taj članak promaknuo, do istoga možete doći preko ovog linka.

Petak, 29.04.2011.

Nakon kraćeg odmora, nogometaši su se ponovno aktivirali u petak, kada je organiziran tradicionalni veteranski turnir u malom nogometu na kojem su sudjelovali NK „Milengrad 2005“ Budinščina, NK „Sloga“ Konjščina, NK „Mladost“ Belec i NK „Zanatlija“ Zagreb. Nakon četiri odigrane utakmice, najspretnija je bila momčad Zanatlije, drugoplasirana je bila Sloga, treća Mladost iz Belca, dok su bez pehara ostali domaćini iz Budinščine, odnosno NK Milengrad. Dakako, ovaj je turnir bio samo zagrijavanje za „treće poluvrijeme“, vezano za ugostiteljsku ponudu pod šatorom, i uz ansambl „Domino“.

Subota, 30.04.2011.

Subota je ponovno obilovala športskim zbivanjima, pri čemu zaista nitko nije bilo uskraćen. Najprije su sa svojim takmičenjem krenuli ribiči, koji su se okupili iza 8,00 sati kod ribnjaka u Kraljevcu Gornjem. Navedeno je takmičenje organizirao ŠRD „Šaran“ Budinščina, isto je bilo namijenjeno kadetima i seniorima, no na samom su se takmičenju pojavili isključivo natjecatelji seniorske konkurencije. Nakon trosatnog lova, najuvjerljiviji je bio Milan Petrinić sa ukupnim ulovom od 6700 g., dok su daleko iza ostali Milan Horvatić sa 1400 i Vlado Žeger sa 1150 grama. Interesantno je da su ista trojica i prošle godine odnijeli prva tri mjesta u svojoj kategoriji, no sa ponešto drugačijom raspodjelom medalja.

Nadalje, konjički klub Budinščina je za sve zainteresirane od 15,00 do 17,00 sati organizirao jahanje, dok niti ljubitelji planinarenja i čistog zraka nisu ostali kratkih rukava. Za njih je u subotu HPD „Milengrad” Budinščina organizirao pohod Lujčekovom stazom od Budinščine do planinarskog doma Pokojec.

Za stolnotenisače je u 16,00 sati društvo „Naša djeca“ u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Budinščina organiziralo turnir u stolnom tenisu, no isti je na kraju bio samo rekreativnog karaktera. Nažalost, većina prijavljenih natjecatelja nije se pojavila, obzirom da su mnogi od njih bili zaokupljeni nogometnim zbivanjima o kojima možete čitati nešto niže. Neovisno o nedolasku većine prijavljenih, oni koji su se pojavili na turniru su odigrali nekoliko prijateljskih mečeva.

Ipak, najveći broj športaša i gostiju okupio se na memorijalnom malonogometnom turniru „Čarli“ uz ugostiteljsku ponudu pod šatorom i druženje, a od 15,00 sati i uz ansambl „Fiškali“. Nažalost, vrijeme baš i nije pogodovalo nogometašima, obzirom da se kiša izmjenjivala sa suncem, što je teren za igru činilo dosta skliskim. Na turniru se okupilo jedanaest ekipa, a nakon cjelodnevnog nadmetanja u nogometnim vještinama, najspretnijima su se pokazali domaći dečki iz ekipe „Univerzum“, drugo mjesto su osvojili malonogometaši iz „Team Projekta“, dok je treće mjesto osvojila još jedna domaća ekipa, odnosno „Gotali“ iz Gotalovca.

Nedjelja 1.5. 2011.

Niz zbivanja organiziranih povodom Dana Općine Budinščina, svečano je završen u nedjelju 1. svibnja; najprije svetom misom u crkvi Sv. Josipa Radnika sa početkom u 11.00 sati, a nakon toga svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Budinščina održanoj u prizemlju zgrade Općine Budinščina, koja je započela u 13.00 sati.

Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je vicerektor Sjemeništa vlč. Damir Ocvirk, uz kojega su koncelebrirali domaći župnik vlč. Željko Horvat te duhovnik bogoslova zagrebačke Nadbiskupije vlč. Milan Pušec. Crkva sv. Josipa Radnika jedva da je bila dovoljno velika za sve sudionike svečanog misnog slavlja, koje su svojim pjevanjem uzveličale članice filijalnog zbora Beata pod voditeljstvom prof. Sandre Kos, uz gostovanje violinista Davora Krnjaka iz Zagreba.

Nakon misnog slavlja, uslijedila je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Budinščine koja je započela u 13.00 sati u prizemlju zgrade Općine Budinščina. No prije same sjednice, prisutni su imali prilike vidjeti vatrogasnu vježbu članova DVD-a Budinščina, nakon čega su ispred same zgrade općine svoj program izvele mažoretkinje iz Budinščine, dok su članovi udruge „Gotali“ pripremili ukusne domaće slastice.

Osvrnimo se sada na zbivanja sa same sjednice koju je vodio g. Juraj Galina, a koja je započela minutom šutnje u spomen za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, sve hrvatske branitelje, prvog načelnika Općine Budinščina g. Ivana Kosa te za sve preminule općinske vijećnike. Nakon uvodne himne i minute šutnje, uslijedili su pozdravni govori g. Stjepana Fulira, predsjednika Općinskog vijeća Budinščina i g. Radovana Hercigonje, načelnika Općine Budinščina.

U pozdravnoj riječi, g. Stjepan Fulir je posebne pozdrave uputio g. Željku Turku, saborskom zastupniku i gradonačelniku Zaprešića, saborskoj zastupnici gđi Danici Hursi, potpredsjedniku Županijske skupštine g. Stanku Majdaku, te prisutnim načelnicima, gradonačelnicima i njihovim zamjenicima, nakon čega je u kratkim crtama prisutne upoznao sa povijesnim, geografskim i gospodarskim činjenicama koje se tiču same Općine Budinščina.

Nakon uvodne riječi g. Fulira, načelnik Općine Budinščina g. Radovan Hercigonja je prisutne preko opširnog izlaganja izvijestio o aktivnostima sa područja same Općine u proteklih godinu dana, te sa planovima i programima za ovu godinu. Među odrađenim projektima te onima koji tek slijede, ponajviše se ističu mnogi projekti vezani za asfaltiranje nerazvrstanih cesta, zatim projekti javne rasvjete, izgradnje kanalizacije i nogostupa uz državnu cestu D-24, te konačno projekt dogradnje i adaptacije OŠ „Vladimir Nazor”.

Uime OŠ „Vladimir Nazor”, ravnateljica gđa Darinka Pokos čestitala je svima prisutnima Dan Općine, te je ujedno iskreno zahvalila na svim radnjama i projektima koji se tiču obrazovanja, a koji su podržani, praćeni i financirani od strane Općine Budinščina.

Ispred svih gradonačelnika i načelnika KZŽ, prisutnima se obratio g. Stjepan Sokolić, prisjetivši se izravnog sudjelovanja u osnivanju općina na području KZŽ sa pok. Ivanom Kosom, a ujedno je upozorio na činjenicu da je nakon izbora potrebno „zasukati rukave“, odnosno opravdati dobiveno opravdanje, pritom spomenuvši izvrstan primjer Općine Budinščina koja itekako mnogo radi za svoje građane.

Potpredsjednik županijske skupštine g. Stanko Majdak je upozorio na problem zanemarivanja ovog dijela županije, dok je saborska zastupnica gđa Danica Hursa, kao česta gošća, izrazila zadovoljstvo što je opet pozvana u ovaj lijepi kraj te je izrazila veliko zadovoljstvo zbog postignutih uspjeha Općine Budinščina u prošloj i ovoj godini, te se ujedno nadovezala na g. Majdaka vezano za nepravedno zapostavljanje ovog dijela županije.

Završno izlaganje održao je g. Željko Turk, saborski zastupnik i gradonačelnik Zaprešića, ujedno i izaslanik potpredsjednika Hrvatskog Sabora. U dojmljivom izlaganju, g. Turk se osvrnuo na mnoga tekuća zbivanja, uključujući i beatifikaciju pape Ivana Pavla II, velikog prijatelja hrvatskog naroda, te sa druge strane na sramotnu presudu generalima. Prisutnima je ujedno poručio da ne zaborave svoju povijesnu baštinu te činjenicu da smo izuzetno hrabar i ponosan narod: „Mi Hrvati, malen ali ponosan narod, često ugnjetavan, oduvijek je imao svoje ime i prostor, imao je svoje ljude, a imao je i svoje prijatelje.“

Nakon izlaganja g. Turka, uslijedio je kulturno umjetnički program članova glazbene družine „Franjo Dugan“ Budinščina te nastup iznimno nadarenog Zvonimira Cerovečkog, učenika OŠ „Vladimir Nazor“ Budinščina. KUD-ovci su otpjevali „Ružu crvenu“, „Kaj se pripetilo“, „Pušu četiri vitra“ i „Dorica pleše“, dok je Zvonimir izrecitirao pjesme „Rast“, „Gdo nam je fkral popevku mati“, i konačno pjesmu „Praznina“.

Zvonimir Cerovečki je ove godine upravo pjesmom „Gdo nam je fkral popevku mati“ osvojio 1. mjesto na županijskoj smotri „Lidrano 2011“ u kategoriji osnovnih škola KZŽ. Naveden uspjeh mu je osigurao nastup i na državnoj smotri koja se održala od 10. do 13. travnja ove godine u Šibeniku.

Nakon svečane sjednice, uslijedio je zajedničkih domjenak u prostorijama vatrogasnog doma, dok je otprilike u isto vrijeme na lokaciji utvrde Milengrad u Grtovcu, udruga “Bratovština Grtovec” organizirala druženje, razgledavanje i upoznavanje posjetitelja s povijesnim činjenicama lokaliteta.

Time je ujedno i završio bogat program proslave dana Općine Budinščina, dok smo za Vas pripremili mnoštvo fotografija sa većine ovih zbivanja.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.