Do utvrde Milengrad – automobilom

Utvrda Milengrad, smještena 2 km sjeverozapadno od Zajezde na 430 m nadmorske visine, istinski je srednjovjekovni biser kulture i graditeljstva. Prema dostupnim zapisima, utvrda je imala nekoliko naziva: Zajezda, Milengrad, Melengrad i Mellen aliter Zajezda, dok je podrijetlo naziva nepoznato te se pretpostavlja da potječe od imena negdašnjeg vlasnika. Burne povijesti, utvrda se prvi puta spominje 1309. godine, dok od 1683. godine ima status ruševine. Usprkos višestoljetnoj napuštenosti, utvrda je relativno dobro sačuvana, a brigu o istoj vodi udruga “Bratovština Milengrad” iz Grtovca, čiji je cilj između ostalog i prikupljanje arhivske, etnografske i arheološke građe koja svjedoči životu na Milengradu i Ivanščici.

No, vratimo se u sadašnjost. U svrhu poboljšanja pristupačnosti, ovih se dana izvode radovi na otvaranju i proširenju prilaznog puta do utvrde Milengrad, što je radnja u koju su uključeni ponajprije mještani Grtovca i članovi Bratovštine koji već danima o svojem trošku čiste trase prilaznog puta, zatim Općina Budinščina koja financira rad bagera gusjeničara te konačno Hrvatske šume, koje akciju podržavaju i prate te su na raspolaganju u rješavanju možebitnih imovinsko-pravnih sporova na trasi kojom prolazi put.

Prema Ugovoru, građevinskim strojem će se izvesti zemljani radovi na način da se izvrši iskop zemlje, kamenja i panjeva čime bi se otvorio prilazni put, nakon čega će biti potrebno proširiti put da bude dostatan za prilaz objektu utvrde osobnim automobilom. Navedeni su radovi, kao što je već rečeno, u punom jeku, dok je za iste zadužena tvrtka „Autoprijevoznik i usluge građevinskim strojem vl. Ivan Svrtan“ iz Topličice. Očekuje se da će na ove radove biti utrošeno oko 20.000,00 kn.

Želite li saznati više o Milengradu, pozivamo Vas da se pridružite Facebook stranici „Bratovštine Milengrad“, dok niz odličnih fotografija napravljenih od strane tajnika udruge g. Branka Bručića možete pogledati klikom na ovaj link.

Ostali tekstovi iz rubrike

1 Response

  1. Ivan Vranješ napisao:

    Poštovani,
    pratim rad na očuvanju i promidžbi utvrde milengrad i oduševljen sam ljudima koji imaju toliko entuzijazma i ljubavi prema baštini svog zavičaja ali Milengrad je i više od toga , posebne čestitke gospodinu Bručiću . BRavo!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.