Mnoštvo se toga dogodilo u 2011. godini u životu nogometnog kluba Milengrad (o čemu ćemo izvjesiti naknadno), no nažalost, nakon našeg izvješća sa utakmice „Milengrad – Omladinac“, počele su kolati priče od strane nekih pojedinaca da tekstovi na službenim stranicama Općine Budinščina štete klubu, odnosno da autor tih tekstova radi „protiv“ kluba. Kako je Općina Budinščina izdavač ovih Internet stranica, a ne smijemo zaboraviti niti činjenicu da su gotovo sva sredstva kojima klub raspolaže upravo sredstva Općine, potrebno je dati odgovor na ove optužbe i klevetanja.

Od pokretanja službenih stranica Općine Budinščina, jedna od tema koja se povremeno prati su i zbivanja vezana za nogometni klub Milengrad. Također vjerujemo da su naši redoviti čitatelji do sada uvidjeli kojim su tonom obojeni tekstovi na ovim stranicama; cilj nam je uvijek kada je to moguće prisustvovati, te u pozitivnim tonovima opisati događaje i ljude ove naše male sredine. Već od samih početaka, uredništvo stranice u potpunosti je odbacilo koncept gdje se plasira „žutilo“, a baš zbog takvog načina izvještavanja, pridobili smo odobravanje kako čitatelja, tako i izravnih aktera o kojima se pisalo.

No, vratimo se sada na novonastale optužne i klevetanja. Kao što je rečeno, u dvije smo godine objavili desetak tekstova vezanih za klub, pri čemu navodimo naslove nekih: „NK Milengrad jesenski prvak 2. ŽNL“, “„Mlade nade“ prikazale sav svoj potencijal”, “Peticom protiv Đalskog do maksimalnog učinka”, “NK Milengrad doprvak jesenskog dijela 2. ŽNL”, “NK Milengrad i dalje u borbi za vrh”, itd, a objavili smo i veliki intervju sa predsjednikom Milengrada Marijom Duktajom. Već iz samih ovih naslova, naša namjera je očita; popratiti aktualnosti kluba kada god je to moguće, a ako postoji i najmanja mogućnost da se pohvale odlični ili „samo“ vrlo dobri rezultati, to će se i napraviti. No, kako kaže poslovica; „100 ljudi, 100 čudi“, pa su neki vjerojatno samo čekali da se među mnoštvom tih tekstova pojavi i jedna rečenica koja bi se mogla protumačiti na više načina te u koju bi se odmah moglo uprijeti prstom da je u službi „protiv“ kluba. Prema neslužbenim informacijama, za neke članove kluba sporna je bila rečenica iz izvještaja sa utakmice „Milengrad – Omladinac“ odigrane u nedjelju 18. rujna, a koja navodi da je domaći igrač isključen u 56. minuti jer u jednom dvoboju „laktom udara protivničkog igrača“. Autor tog teksta nije kod opisa ove situacije koristio pjesničku slobodu, nego je preuzeo opis te situacije iz službenog izvješća sa utakmice, potpisanog od strane suca utakmice, delegata te što je posebno važno, službenih predstavnika i domaćina i gosta. Smatramo da nije potrebno na ovom mjestu posebno naglašavati kako je navedeno izvješće sa utakmice mjerodavnije od priča iz krčme kojih ima na stotine nakon svake utakmice.

img_7070Zaista ne želimo ulaziti u to na koji način razmišljaju osobe koje su tijekom posljednjih nekoliko tjedana plasirale ove priče, no za kraj bismo htjeli upozoriti na osobe koje zaista rade protiv kluba. Ovdje dakako neće biti navođeni pojedinci jer mi ćemo iskoristiti obrazac koji ne vrijedi samo za nogometni klub Milengrad, nego vrijedi za sve klubove, odnosno vrijedi čak i van športske sfere. Osobe koje rade protiv kluba ponajprije su oni koji u ključnim trenucima ostavljaju momčad na cjedilu, no ne zbog vanjskih utjecaja, nego zbog vlastite nepromišljenosti te zbog očitog nedostatka samokontrole.

Nadalje, odaziv na treninge seniorske momčadi bio je vrlo slab ove jeseni. Dakako, neki su preko tjedna na terenu, neki rade popodnevne smjene, neki se školuju – nije potrebno posebno naglašavati kako su njima izostanci sa treninga u potpunosti opravdani. Također, postoje igrači koju su čak i nakon napornih radnih dana dolazili redovito na treninge. Oni će se ovdje sami prepoznati, a mi ih nećemo posebno navoditi da ne bismo nepravedno izostavili nekog tko smatra da pripada u navedenu skupinu. No s druge strane postoje i neki koji neopravdano ne dolaze na treninge tijekom cijele sezone, iako su u vrijeme treninga slobodni i žive niti 5 minuta od igrališta. Takvi dakako redovito dolaze na utakmice, a na terenu za igru zatim rade štetu klubu; zbog vlastite nemoći igraju prljavo, nanoseći veliku štetu ugledu kluba, koji se onda nakon takvih zbivanja etiketira kao „problematičan“, odnosno igrači se unaprijed etiketiraju kao nekulturni. Upravo su te dvije skupine ljudi (u ovom slučaju igrači) oni koji rade štetu klubu, odnosno kako je netko rekao, rade protiv kluba.

Ono što mnogi zaboravljaju jest da aktivno igranje nogometa u nekom klubu nije samo hobi, nego i obaveza, te se shodno tome toj obavezi treba i pristupiti sa određenom dozom ozbiljnosti.

Konačno, s obzirom da se ovdje radi optužbama koje se ne mogu i ne smiju okvalificirati kao bezazlene, sve one koji smatraju da tekstovi na službenim stranicama Općine Budinščina rade protiv kluba pozivamo da upute Općini Budinščina pismeni prigovor na rad uredništva, i to kako bi vodstvo Općine poduzelo daljnje korake. Službene stranice Općine Budinščina nisu nečiji privatan dnevnik (iliti blog), nego predstavljaju kroniku zbivanja sa područja same Općine te je uvijek potrebno reagirati na sve uočene nepravilnosti, a za koje se smatra da štete žiteljima naše sredine, odnosno udrugama i organizacijama koje djeluju na području iste.