Bogata kulturna godina udruge „Gotali“

Udruga „Gotali“ kojoj u opisu stoji kako se zalaže za očuvanje tradicijskih i prirodnih vrijednosti, od svojeg je osnivanja nebrojeno puta pokazala što znači kada temeljna ideja ne ostane samo mrtvo slovo na papiru, već postane obaveza, ali i užitak, hobi, ali i način života. „Gotali“ okupljaju u podjednakom broju mlade, ljude zrele dobi, kao i ljude koji se nalaze u zlatnoj životnoj dobi, pri čemu uz činjenicu kako se na jedan jedinstven način susreću mladost i iskustvo izvire i činjenica kako se uz aktivnu mladež ova iznimna kulturna atrakcija ne mora brinuti za svoju budućnost.

Protekla je godina za „Gotale“  bila iznimno dinamična.  Ovdje dakako ne mislimo samo na sada već i međunarodnu manifestaciju „Tak se negda pri nami delale“ te druge kulturne manifestacije čiji su sudionik ili inicijator bili, već i na njihovu misiju uključivanja u razne druge projekte te akcije čišćenja okoliša. Tijekom 2011. godine, „Gotali“ su sudjelovali na „Čeritvi perja u staroj hiži“ , „Mačkaradi“ po selima, tijekom Dana Općine Budinščina ispred zgrade općine zainteresiranima su nudili niz zagorskih slastica,  a sudjelovali su i na manifestaciji „Večer folklora u Trgovišću“ gdje su izvodili stare težačke pjesme te prikazali u „malom“ stare poslove. Nadalje, „Gotali“ su sudjelovali i na „Sajmu“ kod Starog grada u Konjščini, zatim na „Vrtnoj zabavi kod Luja Vranyczanya“ u Oroslavju gdje su prezentirali stare zanate, u Salinovcu na seoskim igrama takmičili su se u starim športovima, a na tradicionalan način obavili su žetvu pšenice kao i branje kukuruza i lupitvu kod gospodarstva Žabčić. Prikaz lupitve u sklopu ”Pajdaškog sprehajanja“ bio je prikazan u emisiji „Fio show“ na TV postaji „Jabuka“, dok je mnoštvo ovih događanja zabilježeno kamerom Damira Vnučeca, a kasnije i prikazano u emisiji „Zagorski magazin“ na TV postaji „Z1“.

4Uz sve ove kulturne aktivnosti „Gotali“ nisu zaboravili niti na ekološki aspekt svojeg djelovanje, sudjelujući u akciji čišćenja potoka Topličica u suradnji sa tvrtkom „Coca-Cola“, zatim u akciji čišćenja okoliša Pokojca u organizaciji planinara i KK „Budinščina“,  a članovi udruge su i aktivno sudjelovali u ograđivanju nogometnog igrališta u Gotalovcu. Dakako, našli su vremena i za opuštanje, odlaskom na jednodnevni izlet u Crikvenicu.

Pred kraj godine, sudjelovali su kao jedini naš predstavnik na Prigorsko – zagorskom „Sejmu“ u Brezničkom Humu, dok je šećer došao na kraju; „Gotali“ su pred crkvom Uznesenja BDM u Zajezdi prikazali žive jaslice koje su se uz izniman interes mještana pojavile i na televizijskim postajama.

U konačnici, udruga je bila i medijski vrlo dobro popraćena; „Zagorski list“, TV „Z1“ (emisija ”Zagorski magazin ” ), radio „Zlatar“, radio „Kaj“, radio „Novi Marof“, TV „Jabuka“ (emisija „Fio show“ ), foto studio „Media 32“ (snimanje gotovo svih događanja), „Glas Budinščine“, službene stranice Općine Budinščina… samo su neki od predstavnika medija koji su o njihovim aktivnostima izvještavali tijekom godine. „Gotali“ su prisutni i na popularnoj društvenoj mreži Facebook gdje imaju mnogo prijatelja i gdje redovito objavljuju fotografije i druge obavijesti.

Ako već niste, pozivamo Vas da im i tamo postanete prijatelj, dok smo u fotogaleriju stavili ravno trideset slika sa zbivanja iz 2011. godine (slike su preuzete sa Facebook profila „Gotala“ i Branka Bručića).

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.