„Trseki“ održali godišnju skupštinu

Udruga vinara i vinogradara „Trsek“ koja okuplja članove iz Budinščine, Hraščine i Konjščine, održala je u petak 20. srpnja s početkom u 19.00 sati redovitu godišnju skupštinu. Pedesetak članova udruge pristiglo je u Dom kulture u prizemlju zgrade Općine Budinščina na sjednicu na kojoj su izvješteni o aktivnostima udruge kroz proteklih 12 mjeseci, a istom su prilikom podijeljene diplome nagrađenim sudionicima posljednje „Vinarijade“. Predsjednik „Trseka“ g. Marijan Đurek istaknuo je na početku kako je od posljednje skupštine udruga siromašnija za tri vrijedna člana, i to prvog tajnika g. Morta, tajnika u prošlom mandatu g. Jantoleka, kao i zlatnog vinara te člana Upravnog odbora tragično preminulog g. Belčeca.

U protekloj 2011. godini, udruga se prema riječima g. Đureka „raznim aktivnostima trudila povećati članstvo, a kroz razna predavanja, izlete i kušanja vina educirati članove kako bi proizvodili što kvalitetnija vina“. Također, “aktivnost udruge temeljila se uglavnom na radu Upravnog odbora i zaključaka koje je isti donosio, a u skladu sa planom rada Udruge“, pojasnio je g. Đurek. Nadalje, u proljeće je organizirana „Vinarijada“ na kojoj su članovi stručne komisije ocjenjivali 74 uzoraka te su vina “Trseka” ocjenjena su sa 6 zlatnih, 25 srebrnih i 23 brončanih medalja, 6 uzoraka je dobilo priznanje, a preostalih 14 uzoraka je bilo odbačeno. Ovo je ujedno i najlošiji rezultat otkad se održava „Vinarijada“, a prema riječima g. Đureka „krivci“ ovakvog rezultata su (između ostalog) sumporovodik, oksidacija i povišeni tlakovi kiselina, redom specifični problemi protekle godine. Nakon „Vinarijade“, nekoliko „Trseka“ sudjelovalo je na Sajmu zagorskih vina u Bedekovčini te na izložbi vina kontinentalne Hrvatske u sv. Ivanu Zelini. Spomenimo i kako su vina iz Vinarije Bolfan sudjelovala na najutjecajnijem svjetskom ocjenjivanju vina „Decanter World Wine Awards“ u Londonu te su osvojila srebrnu i brončanu medalju.

Što se tiče financijske slike udruge, ista je s obzirom na opće ekonomsko stanje i više nego solidna. Udruga novac prikuplja iz donacija triju općina pod kojima djeluje, kao i od članarina, a nakon što se oduzmu svih rashodi, „Trseki“ su sa datumom 21.12.2011. na žiro računu imali sredstva u visini od oko 32.000,00 kn. Plan rada udruge u narednom razdoblju nije bitno drugačiji nego i proteklih godina, što će reći da i dalje planiraju organizirati edukacije, kušanja vina, pohađati sajmove vina i sl.

Radni dio sastanka završio je podjelom diploma nagrađenim vinarima, nakon čega je uslijedilo ugodno druženje uz glazbenu podlogu, a pri čemu su ljubitelji dobre kapljice bili u prilici iskušati sva nagrađena vina sa posljednje “Vinarijade”, kao i međunarodno priznata vina jedinog profesionalnog vinara među „Trsekima“ g. Tomislava Bolfana.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.