Moj muž, doma buš, guske, race pasel buš

Posljednji vikend srpnja i ove je godine bio rezerviran za jednu od najzanimljivijih manifestacija u ovom dijelu Zagorja. Već gotovo dva desetljeća udruga „Gotali“ iz Gotalovca i Topličice organizira jedinstveni prikaz nekadašnjih zanata koji su do samo koje desetljeće bili svakodnevnica ovog našeg prelijepog podneblja.

Ovogodišnji program započeo je u subotu navečer na malonogometnom igralištu u Gotalovcu, gdje su se za dobru atmosferu pobrinuli „Zagorski mušketiri“, a u nedjelju 29. srpnja održan je, uz manifestaciju koja nosi naziv „Tak se negda pri nami delale“, i bogat kulturno – umjetnički program (prošle godine i uz međunarodni predznak).

U sklopu manifestacije koja je započela u 13 sati, više stotina posjetitelja imalo je prilike vidjeti mnoštvo starih zanata: predenje na kolovratu, mlatitvu, piljenje na „hruštu“, kovačiju, prešanje jabuka, klepanje kose, pečenje rakije, pralje na potoku, nošenje u mlin na vodu, mljevenje na žrvnju i dr. U prikazu ovih zanata „Gotalima“ su se ove godine pridružile i dvije etno udruge – ”Greben” iz Madžareva i ”Zvirek” i Sv. Križa Začretja.

Kulturno – umjetnički program započeo je 17 sati u centru Gotalovca, a u sklopu istog nastupili su pjevačka družina ”Franjo Dugan” iz Budinščine, klapa ”Bistrica” iz Marije Bistrice, udruga ”Grofovija Konjski” iz Konjščine, iz susjedne Hraščine – Trgovišća stigli su članovi KUD-a „Meteor“, zatim KUD-ovi ”Mak” iz Trnovca Bartolovečkog te ”Dragutin Domjanić” iz Vugrovca, a iz Pregrade su stigla čak dva KUD-a i to KUD ”Grada Pregrade“ te KUD ”Pregrada“. Navedeni je program trajao dva sata, a uz više od 150 članova raznih kulturno – umjetničkih društava, u istome je uživalo i više od 1000 posjetitelja. Mnogi od njih zadržali su se još koji sat ispod šatora gdje su se za večernju zabavu pobrinuli „Fiškali“. Srećom, vrijeme nas je ipak poslužilo tijekom cijelog kulturnog programa jer čim su plesači i glazbenici odradili posljednju točku, snažna kiša dobro je istuširala sve one koji su mislili da su brži od oblaka, tj. koji nisu htjeli pod zaklon…

Ukoliko ste propustili neko od navedenih zbivanja, pozivamo Vas da u fotogaleriji pogledate preko 100 fotografija koje smo pripremili. Iste možete pogledati, komentirati, dijeliti i lajkati i na našem Facebook profilu, stoga – uživajte! 🙂

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.