Gotalima priznanja i izvan Zagorja

Udruga za očuvanje tradicijskih i prirodnih vrijednosti „Gotali“ iz Gotalovca, osnovana s ciljem zaštite kulturne baštine i upoznavanja ljudi sa starinskim običajima, u našim je okvirima najpoznatija po tradicionalnoj manifestaciji pod nazivom „Tak se negda pri nami delale“. U okviru navedene manifestacije, svake godine više stotina posjetitelja ima priliku vidjeti mnoštvo starih zanata kao što su predenje na kolovratu, mlatitvu, piljenje na „hruštu“, prešanje jabuka, klepanje kose, itd. No, daleko od toga da se njihove aktivnosti svode samo na navedeno – oni kroz godinu organiziraju čitav niz drugih aktivnosti, a rado su viđen gost i na mnoštvu manifestacija ne samo u našoj, već i u susjednim županijama.

Mjesec rujan bio je za Gotale posebno aktivan – najprije su 23. u nedjelju sudjelovali na ”Zeljarijadi” u Vidovcu (manifestacija posvećena vidovečkom autohtonom proizvodu zelju koje se od davnina uzgaja u njihovom kraju), a prema riječima domaćina, Gotali su na manifestaciju „unijeli svježine” te će i sljedeće godine biti rado viđen gost. Posljednjeg dana rujna sudjelovali su i na ”Vugrovečkom Miholju” u Vugrovcu pored Sesveta, gdje su također odlično prihvaćeni i pozvani i sljedeće godine.

No, dolaskom hladnijih dana, njihove aktivnosti ne staju, već bismo rekli upravo suprotno. Prva postaja biti će sudjelovanje u Roses Designer Outletu u Sv. Križu Začretju, gdje će posjetitelji 13. (od 15 do 21h) i 14.10.2012. (od 15 do 19h) imati prilike upoznati ljepote Hrvatskog Zagorja, a među njima i naše Gotale. Stoga, ukoliko ćete se taj vikend naći u blizini Začretja, nemojte propustiti priliku posjetiti članove naše, ali i vidjeti izlaganja i nastupe mnogih drugih udruga, vokalnih skupina, KUD-ova i drugih sudionika.

Fotografije sa ovih zbivanja možete pronaći na Facebook profilu Udruge.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.