U zajedništvu se stvara, u samoći kupuje

Božićno vrijeme stresno je razdoblje, složit će se mnogi. Ta nećemo valjda i mi misliti drugačije – zaista je stresno juriti od jednog do drugog dućana, kupovati poklone sto na sat, „peglati“ kartice, ulaziti u dug iz kojeg ćemo se izvući tek oko sljedećeg Božića… A najgore od svega je što tek stigavši kući ustvrdimo da smo zaboravili na ovog ili onog prijatelja, ili da smo odabrali krivi poklon. No, može i drugačije.

Upravo je ovu drugu mogućnost odabralo šezdesetak žitelja naše općine, kao i drugi zainteresirani za naše radionice. Dan za zajedništvo bila je subota 15. prosinca, a na dnevnom redu bila je izrada božićnih ukrasa i aranžmana. Počevši u 12.30, društvo „Naša djeca“ iz Budinščine organiziralo je za sve zainteresirane božićnu likovnu radionicu. Desetak djece izrađivalo je pod budnim okom gđe Barice Fulir božićne ukrase i aranžmane od krep papira, pri čemu su na raspolaganju imali samo škare, papir i neograničene količine mašte.

Nešto kasnije tj. u 19 sati, započela je u Gotalovcu tradicionalna radionica koju organizira udruga „Gotali“ i u kojoj sudjeluju članovi udruge, kao i drugi zainteresirani te pozvani gosti. Od pozvanih, ove su se godine odazvale članice etno udruge „Greben“ iz Madžareva koje su pokazale izradu „šipka“ (ruža) i anđela od krep papira. Neki od pozvanih nisu nažalost mogli doći, što nam je potvrdila i tajnica „Gotala“ Ines Kuna Lihtar: „Puno se događanja odvija u predblagdansko vrijeme i ljudi jednostavno ne stignu na sva događanja koja ih zanimaju“ .

Sama radionica obuhvaćala je izradu tradicionalnog božićnog nakita, i to izradu anđela od krep papira i perušine, izradu cvijeća od krep papira koje je zatim stavljano u vrući vosak, izradu lustera od slame i krep papira te izradu lanaca od krep papira. Pedesetak osoba prisustvovalo je radionici, pri čemu su i brojčano i radno prednjačile pripadnice ljepšeg spola svih uzrasta (od djece vrtićkog i školskog uzrasta, preko studentica pa do naših dragih baka), dok je muški dio igranjem belota služio kao moralna potpora. Nakit je u konačnici upotrijebljen za ukrašavanje božićnog drvca u crkvi sv. Petra u Gotalovcu.

Ovim putem sve zainteresirane pozivamo na prikaz živih jaslica udruge Gotali u suradnji sa župom Zajezda koji će se ostvariti u Zajezdi nakon polnoćke, kao i na sam Božić u 16.30h (nakon blagoslova djece koji počinje u 16h).

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.