2012. godina u malom

Kažu da smo mala sredina – demografski to svakako stoji, no to uopće ne podrazumijeva da se kod nas „ništa ne događa“. Uostalom, u tri godine postojanja web stranice objavili smo više od 200 tekstova koji obuhvaćaju različita kulturna, športska, obrazovna i druga događanja. Brojka od 200 tekstova nije dakako konačna, jer bilo je zasigurno još mnogo zbivanja koja nažalost nismo bili u mogućnosti vremenski ili na koji drugi način popratiti.

Siječanj:

Općina Budinščina je započela postupak izrade Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Budinščina. Razlozi za izradu Izmjena i dopuna Plana određeni su Odlukom o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Budinščina („Službeni glasnik Krapinsko-zagorske županije“ broj 15/11.).

U siječnju smo također osvrnuli na posjećenost stranice tijekom 2011. godine – putem grafikona i tablica smo prikazali te popratnim tekstovima pojasnili najvažnije statističke pokazatelje koji su obuhvatili razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2011. Ovaj tekst nije naišao na svoju publiku, stoga Vas ove godine više nećemo zamarati sa tim informacijama. 🙂

Veljača:

U veljači smo izvještavali o aktivnostima udruge Gotali tijekom 2011. godine u kojoj su sudjelovali na „Čeritvi perja u staroj hiži“ , „Mačkaradi“ po selima, tijekom Dana Općine Budinščina ispred zgrade općine zainteresiranima su nudili niz zagorskih slastica,  a sudjelovali su i na manifestaciji „Večer folklora u Trgovišću“ gdje su izvodili stare težačke pjesme te prikazali u „malom“ stare poslove. Nadalje, „Gotali“ su sudjelovali i na „Sajmu“ kod Starog grada u Konjščini, zatim na „Vrtnoj zabavi kod Luja Vranyczanya“ u Oroslavju.

p1020028Emanuel Egredžija, član savate kluba „Hrvatski vuk“ (podružnica Budinščina) dobio je priznanje za športske uspjehe. Naš je majstor savate boksa 2011. godine ponovno osvojio prvo mjesto na državnom prvenstvu te državni kup, pa je prema dodijeljenim bodovima od komisije športske zajednice KZŽ osvojio drugo mjesto u kategoriji pionira (uzrast do 14 god.).

Nogometni klub Milengrad prošao je kroz smjenu vlasti. Na godišnjoj Izbornoj skupštini za novog predsjednika nogometnog kluba „Milengrad 2005“ izabran je Rajko Zakić, za tajnika Ivica Mikulčić, dok su u upravni odbor izabrani Ivica Mikulčić, Predrag Čavec i Mladen Kocman.

U subotu 28. siječnja 2012. godine s početkom u 18.00 sati, u prostorijama lovačkog doma u Budinščini održana je 83. godišnja izvještajna skupština DVD-a Budinščina. Skupštinu su svojim dolaskom uzveličali i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Laza, Konjščine, Belca, Zlatar Bistrice, Gornje Konjščine, Zlatara, Hraščine, Ščepanja i Jertovca, zatim članovi HPD-a „Milengrad“, nogometnog kluba „Milengrad 2005“, ŠRD-a „Šaran“ te KUD-a „Franjo Dugan“, županijski vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić, župnik župe Zajezda vlč. Željko Horvat te mnogi drugi gosti.

Ožujak:

Za predsjednika Općinske organizacije HDZ-a Budinščina ponovno je izabran Radovan Hercigonja koji trenutno obavlja i dužnost načelnika Općine Budinščina. Nakon usvajanja izvještaja Izbornog povjerenstva, dosadašnji članovi Općinskog i Nadzornog odbora HDZ-a razriješeni su dužnosti, dok su novi članovi rukovodstva stranke primili čestitke od nanovo izabranog predsjednika koji je tom prilikom članovima zahvalio na ukazanom povjerenju, potvrdivši kako će za stranku činiti sve što je u njegovoj moći kako bi dobiveno povjerenje u potpunosti i opravdao.

Travanj:

U mjesecu travnju razbuktale su se nogometne strasti pa smo izvještavali sa pionirskih i seniorskih utakmica, a napravili smo i intervju sa Rajkom Zakićem, predsjednikom NK Milengrada. Nadalje, u subotu 24. ožujka održan je u Tuhlju međunarodni ITF taekwondo kup „3th Tuhelj Open 2012“. Od „terminatora“  iz Budinščine u Tuhlju su nastupili Goran i Karlo Jagić te Emanuel i Kruno Egredžija. Rezultati (treba li to uopće i reći?) – ponovno odlični. Goran Jagić osvojio je prvo mjesto, Karlo treće (u finalu izgubio borbu od fizički nadmoćnijeg takmičara iz Slovenije), dok su Emanuel i Kruno u svoju zbirku medalja dodali dva nova zlata.

dsc00394U subotu 21. travnja po prvi put u Hrvatskoj organizirana je akcija „Zelena čistka“, čiji je primarni cilj bio okupiti najveći broj volontera ikada u zajedničkoj akciji čišćenja okoliša. Nije to bio samo poziv na čišćenje, već i poziv na zajedništvo i bolje sutra promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi. Cilj akcije bio je pronaći sve lokacije nepravilno odloženog otpada, obilježiti ih na internetskoj karti, te potom očistiti šume, rijeke, jezera, more, puteljke… svaki kutak Lijepe naše i to sve u samo jednom danu. Lokalni organizator bila je udruga „Gotali“, pri čemu je sav posao oko koordinacije i svih popratnih aktivnosti potrebnih za održavanje akcije obavila tajnica udruge Ines Kuna Lihtar. Nakon pristiglih prijava, određeno je kako će se čistiti odlagališta smeća u šumi „Gaj“ u Pažurovcu te u šumi „Pješčenjak“ u Gotalovcu.

Općina Budinščina raspisala je natječaj za poticaje za kupnju sadnica oraha i lješnjaka, za kupnju sjemenskog kukuruza, za umjetno osjemenjivanje krava i junica, te za umjetno osjemenjivanje krmača.

Svibanj:

U nedjelju 27. svibnja 2012. godine održan je u organizaciji LAG-a „PRIZAG“, Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR) i Općine Hrašćina-Trgovišće četvrti po redu “Prigorsko-zagorski sejem“. Od izlagača iz naše Općine, svoje kulturno bogatstvo već poslovično su prikazali „Gotali“ (udruga za očuvanje tradicijskih i prirodnih vrijednosti), Bratovština „Milengrad“ (udruga za zaštitu i obnovu srednjevjekovnog dvorca Milengrad), DULOM (lijevanje umjetnina – izrada suvenira – otkup obojenih metala), KK Budinščina (konjički klub te kušaonica vina) te udruga vinara i vinogradara „Trsek“, koja okuplja članove s područja općina Konjščina, Hrašćina i Budinščina.

Počevši od petka 27. travnja pa sve do Međunarodnog praznika rada 1. svibnja, na području Općine Budinščine održavala su se u sklopu Dana Općine brojna kulturna i športska zbivanja. Kao i prethodnih nekoliko godina, zaista se u mnoštvu zbivanja moglo naći ponešto za svakoga, tj. nitko (ovdje prvenstveno mislimo na ljubitelje športa, kulture i prirode) nije ostao kratkih rukava.

Izvjestili smo također o iznosima utrošenim na čišćenje snijega. Na komunalnu djelatnost čišćenja nerazvrstanih cesta u zimskim uvjetima na području Općine Budinščina, u zimi 2011/2012. utrošeno je 95.900,00 kn.

Općinska vlast mislila je i na roditelje – Općinsko vijeće Općine Budinščina na 19. sjednici održanoj dana 21.03.2012. godine, donijelo je odluku o isplati pomoći roditeljima novorođene djece na području Općine Budinščina u 2012. godini. Visina novčane pomoći roditeljima za novorođeno dijete u obitelji iznosi 1.500,00 kuna.

Lipanj:

dsc00692Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Budinščina proslavila je u 30. svibnja Dan škole, a u sklopu proslave svečano je podignuta Zelena zastava međunarodne Eko-škole. OŠ „Vladimir Nazor“ je nositelj tog statusa od 2006. godine, a kum zastave je Općina Budinščina. Na ekološkim programima te ekološkoj prosvjećenosti OŠ „Vladimir Nazor“ radi kontinuirano i u taj su proces uključeni svi učenici i učitelji, a važno je naglasiti i kako se pri tome poštuju procedure Međunarodne Eko-škole i udruge „Lijepa naša“.

Mnogo smo pisali o nogometnim zbivanja, okupljanju juniorske momčadi, problemima oko trenera i ostalim zavrzlamama koje su tradicionalno vezane za najvažniju sporednu stvar na svijetu…

Srpanj:

Posljednji vikend srpnja bio je rezerviran za jednu od najzanimljivijih manifestacija u ovom dijelu Zagorja. Već gotovo dva desetljeća udruga „Gotali“ iz Gotalovca i Topličice organizira jedinstveni prikaz nekadašnjih zanata koji su do samo koje desetljeće bili svakodnevnica ovog našeg prelijepog podneblja.

Udruga vinara i vinogradara „Trsek“ koja okuplja članove iz Budinščine, Hraščine i Konjščine, održala je u petak 20. srpnja s početkom u 19.00 sati redovitu godišnju skupštinu. Pedesetak članova udruge pristiglo je u Dom kulture u prizemlju zgrade Općine Budinščina na sjednicu na kojoj su izvješteni o aktivnostima udruge kroz proteklih 12 mjeseci, a istom su prilikom podijeljene diplome nagrađenim sudionicima posljednje „Vinarijade“.

Za školsku godinu 2011./2012. za 89 korisnika za razdoblja rujan-prosinac/2011. i siječanj-lipanj/2012. isplaćeno je 75.597,30 kuna. Prvi obračun izvršen je za 46 korisnika za razdoblje rujan-prosinac/2011. i siječanj- travanj/2012., odnosno za 8 mjeseci što je ukupno iznosilo 30.857,92 kune (navedena sredstva isplaćena su 09.05.2012.). Drugi obračun izvršen je u dva dijela: prvi dio isplaćen je za 43 korisnika za razdoblje rujan-prosinac/2011. i siječanj-lipanj/2012. što je ukupno iznosilo 37.023,20 kuna (isplaćeno 16.07.2012.). Drugi dio isplaćen je za 46 korisnika za razdoblje svibanj- lipanj/2012. što je ukupno iznosilo 7.716,18 kuna (isplaćeno 18.07.2012.)

Tvrtka „SDH Usluge“ d.o.o. iz Hrašćine završila je rekonstrukciju niskonaponske mreže od prepumpne stanice Babići do rezervoara u naselju Pece u dužini od 700 metara. Također, tvrtka „GRGA – MONT“ d.o.o. iz Novog Marofa završila je radove na sanaciji šahta u naselju Grtovec i ugradnji nadzemnog hidranta vodovoda „Zvirale“.

Kolovoz:

dsc01142Momčad veterana zagrebačkog Dinama, a za koju igraju i igrači koji su prije točno 30 godina osvojili prvenstvo Jugoslavije u nogometu, odigrala je u Budinščini u nedjelju 26. kolovoza prijateljsku utakmicu sa veteranima našeg Milengrada. Iako je bilo najavljeno kako će stići legendarna generacija iz 1982., već i površnom poznavatelju nogometa bilo je jasno kako je od te generacije stigao tek manji broj igrača (Hadžić, Mlinarić…), a ostatak momčadi činili su igrači koji su do prije samo koju sezonu igrali nogomet na profesionalnoj razini (Jozić, Kozniku, Petrović, Poldrugač…).

Zajezdu je zbog ljudskog faktora zahvatio najveći požar na području naše općine od osamostaljenja Hrvatske države. S obzirom na jačinu požara te vrlo teške uvjete za gašenje, u pomoć su stigli i profesionalci iz Marije Bistrice i Zaboka sa kamionima, kao i članovi DVD-a iz Krapina Sela/Galovca te Gornje Konjščine.

Seniorska momčad Milengrada odustala je od natjecanja u sezoni 2012/2013.. Želja kod pojedinih igrača da se priključe drugim klubovima i da promjene sredinu, poslovne i privatne obaveze kod drugih, a u konačnici i manjak onih koji su zainteresirani za nogomet učinili su svoje – od ponovnog osnutka, ovo je prvi puta da se seniorska momčad neće natjecati.

Rujan:

image003Tvrtka „Cesta – Varaždin“ d.d. započela je radove na izgradnji pješačke staze i oborinske kanalizacije u Pažurovcu. Za izvođenje navedenih radova ugovorena je cijena u iznosu od 1.257.594,91 kn, na što se obračunava 25 % PDV-a koji iznosi 314.398,73 kn, tako da je ukupna vrijednost radova s obračunatim PDV-om 1.571.993,64 kn. Radovi se financiraju sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske po Programu integralnog razvoja lokalne zajednice EIB 2 i sredstvima jedinice lokalne samouprave (JLS), tj. Općine Budinščina.

Općinsko vijeće Općine Budinščina na 21. sjednici održanoj dana 14.09.2012. godine, donijelo je odluku o sufinanciranju troškova prijevoza učenika osnovne škole s područja Općine Budinščina u školskoj godini 2012./2013. Općina Budinščina će sufinancirati prijevoz učenika Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Budinščina u iznosu od 20,00 kuna po učeniku mjesečno za školsku godinu 2012./2013., a koji po Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi nemaju pravo na organizirani prijevoz prema Državnom pedagoškom standardu.

Zahtjevni radovi na rekonstrukciji vodoopskrbnih objekata vodovoda Zvirale završeni su, što su ponajprije osjetili mještani Grtovca i onih zaseoka koji su mjesecima bili bez vode ili su je dobivali na kapaljku. Izvoditelj ovih radova bila je tvrtka „Punek Gradnja“ d.o.o. iz Topličice.

Listopad:

Povodom međunarodnog dana starijih osoba u pratnji patronažne sestre Vesne i načelnika Radovana Hercigonje (koji je slavljenici uime Općine Budinščina uručio prigodni paket) posjetili smo najstariju osobu koja živi na području Općine Budinščina – rođena 26. veljače 1917., Kata Kapitan iz Krapinice proživjela je već čitavih 95 godina na ovome svijetu.

Djelatnici zaposleni na javnim radovima zaslužni su za ljepši unutarnji i vanjski izgled mrtvačnice u Svetom Križu. Općina Budinščina osigurala je materijal u vrijednosti od 2000 kn, a poslove bojenja unutrašnjih i vanjskih zidova mrtvačnice obavili su djelatnici koji naknadu za rad ne primaju preko općine, već njihova primanja dolaze od strane HZZ-a, tj. Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u sklopu programa javih radova.

Gotali su i dalje bili aktivni – sudjelovali su u Roses Designer Outletu u Sv. Križu Začretju, nakon što su u rujnu sudjelovali na ”Zeljarijadi” u Vidovcu i na ”Vugrovečkom Miholju” u Vugrovcu pored Sesveta.

U ponedjeljak 08.10.2012. godine u prostorijama konjičkog kluba „Budinščina“ sa početkom u 20,00 sati, održana je osnivačka skupština streličarskog kluba „Budinščina“. Skupštini je prisustvovalo dvadesetak osnivača, a prema Dnevnom redu, pristupilo se (između ostalog) biranju predsjednika kluba, članova Upravnog i Nadzornog odbora te Stegovnog povjerenstva.

p1040096U nedjelju 7. listopada održano je u Desiniću takmičenje u borilačkoj vještini Wushu. Od boraca koji su članovi klubova iz naše Općine nastupili su zbog dobne granice za natjecatelje (14 godina i stariji) samo Kruno i Emanuel Egredžija. Zbog slabijeg odaziva boraca, organizatori su ujedinili neke kategorije pa su se Kruno i Emanuel borili u istoj kategoriji (50-60 kg – kategorija „kadeti teška“). Nakon neriješenog rezultata u prve dvije runde, pobjedu je u konačnici odnio Kruno.

Općinski načelnik Općine Budinščina raspisao je natječaj za dodjelu stipendija za školsku i akademsku 2012/2013. godinu.

Studeni:

Na temelju članka 86. Zakona o prostornom uređenju i gradnji („Narodne novine“ broj 76/07., 38/09., 55/11., 90/11., 50/12. i 55/12.), Općinski načelnik Općine Budinščina objavio je javnu raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Općine Budinščina.

Otvorili smo i „njuškalo“ – pokrenuli smo uslugu dodavanja besplatnih malih oglasa na općinske stranice. Oglasnik je lokalnog karaktera (dakle namijenjen je prvenstveno žiteljima naše Općine), besplatan, a trajanje oglasa je 60 dana, nakon čega će isti biti izbrisani.

Prosinac:

U Končanici pored Garešnice održan je u nedjelju 28. listopada 2012. Kup Hrvatske u Assaut savateu. U kategoriji mlađih kadeta (do 25 kg), Goran Jagić osvojio je zlatnu medalju čime se okitio titulom pobjednika hrvatskog Kupa.

U snijegom zametenom slovenskom gradiću Postojni, novooformljeni streličarski klub „Budinščina“ zabilježio je prvi nastup. Na 12. memorijalu Mateja Šabca boje našeg kluba branili su Leonard Ferenđa i Deni Babok, pri čemu je Ferenđa u svojoj konkurenciji zauzeo 15.mjesto, dok je državni i europski prvak i višestruki državni rekorder Deni Babok osvojio 3.mjesto. Njegova brončana medalja ostat će zabilježena u analima kao prva medalja streličarskog kluba iz Budinščine. Deni Babok okitio se brončanom medaljom i na jubilarnom 20. “Božićnom turniru” (FITA 2x18m).

Održane su radionice gdje je izrađivan tradicionalni božićni nakit. Radionice su organizirali društvo „Naša djeca“ iz Budinščine i udruga „Gotali“.

Na temelju članka 37. Statuta Općine Budinščina („Službeni glasnik Krapinsko-zagorske županije“ broj 18/09.) Općinsko vijeće Općine Budinščina na 22. sjednici održanoj dana 06.12.2012. godine donijelo je odluku o sufinanciranju troškova prijevoza redovnih učenika srednjih škola s područja Općine Budinščina. Odobreno se sufinanciranje mjesečnih i polumjesečnih karata za javni prijevoz učenika srednjih škola u visini: 1) kod javnog linijskog autobusnog prijevoza 4% od cijene mjesečne učeničke karte te 2) kod željezničkog prijevoza 12,5% cijene mjesečne učeničke karte, počevši od početka drugog polugodišta pa do kraja školske godine 2012./2013. što uključuje i učeničku praksu.

Općina Budinščina prihvatila je sufinanciranje prijevoza za 69 učenika s područja Općine Budinščina, polaznika Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Budinščina u školskoj 2012/2013. godini koji nemaju pravo na organizirani prijevoz prema Državnom pedagoškom standardu.

slika008Na sam blagdan sv. Nikole održana je u Zajezdi i Budinščini tradicionalna podjela poklona. Darove su dobili učenici koji pohađaju Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda, učenici OŠ „Vladimir Nazor“ iz Budinščine, kao i učenici koji žive na području Općine Budinščina, a pohađaju osnovnu školu u Podrutama.

Nakon prošlogodišnje premijere, i ove su godine žive jaslice plijenile svojom scenografijom i glumom. Gotali su ih uprizorili na Božić i to u dva navrata; najprije nakon mise polnoćke, a zatim i u popodnevnim satima nakon blagoslova djece.

Konačno, studenti Marko Vidak, Iva Povijač i Anita Bručić-Matic, te učenici Ivona Bručić, Kruno Egredžija i Josip Ričko, potpisali su u četvrtak 27. prosinca u prostorijama općine ugovore o stipendiranju za školsku i akademsku godinu 2012/2013.

Ove smo događaje popratili i u slikama, a fotogaleriju možete pogledati klikom na ovaj link.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.