Uz skromna sredstva do značajnih rezultata

U subotu 23. veljače 2013. godine s početkom u 17 sati, u Gotalovcu je održana godišnja izborna skupština udruge „Gotali“. Skupštinu je otvorio predsjednik g. Stjepan Fulir koji je pozdravio prisutne i naveo kako se radi o Izbornoj skupštini tijela udruge kojima nakon četiri godine istječe mandat. Nakon izbora radnih tijela (radnog predsjedništva, verifikacijske komisije, kandidacijske i izborne komisije, zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika), predsjednik radnog predsjedništva Damir Fridelj započeo je izbornu skupštinu. Verifikacijska komisija utvrdila je kako je od ukupno 31 člana udruge na sjednici prisutan 21 član čime je utvrđeno da je prisutna natpolovična većina članova i mogu se pravovaljano donositi odluke.

Prema riječima predsjednika Stjepana Fulira, 2012. godina protekla je s maksimalnim brojem nastupa, gostovanja te radnih aktivnosti. Aktivnosti udruge trajale su od „od Božića do Božića“ u kojima se ističu prikaz živih jaslica u Zajezdi gdje je sudjelovao veliki broj članova. Gotali su se uključili i u nacionalnu ekološku kampanju „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“ u kojoj je udruga koordinator na području naše općine, a u koju su uključili i druge udruge i očistili dva divlja odlagališta.

slika003Početkom svibnja udruga je započela sa prikazom starih običaja i zanata u našoj i drugim županijama (općine Budinščina, Hraščina, Konjščina, Vidovec, Trnovec, Sv. K. Začretje, Breznički Hum, Vugrovec) gdje ostvaruju odličnu suradnju i dogovaraju daljnje zajedničke aktivnosti. Ono što predsjednik Fulir ističe kao nedostatak jest što na navedenim gostovanjima sudjeluju jedni te isti članovi koji izdvajaju svoje vrijeme i materijalna sredstva.

U pripremu manifestacije ”Tak se negda pri nami delale” uloženi su maksimalni napori, pa su uspjeli ostvariti prikaz starih zanata i običaja, odraditi kulturno-zabavni program te ugostiti oko 300 gostiju. Kroz cijelu godinu Gotali su uređivali prilaze i okoliš kulturnog doma u Gotalovcu, izgrađivali ogradu, uređivali prostorije, prikupljali inventar vlastitim sredstvima te sredstvima donatora.

O svojem četvergodišnjem mandatu g. Fulir kaže: „Na samom početku mandata uveli smo struju u dom kada na moju zamolbu dobivamo od tadašnje županice (Vlaste Hubicki op.a.) 10.000 kn, uspijevamo isprositi krovište i građu za krovište. Javljamo se na razne natječaje počevši od Min. Poljoprivrede, Min. Turizma, KZŽ, pa sve do najmanjih poslovnih subjekata. Uređujemo dio po dio igrališta uz pomoć dobrih ljudi. Trenutno se radi na uređenju sanitarnog čvora u kojem Gotale potpomaže općina Budinščina. Još je jedan projekt pred završetkom, a to je promotivni dokumentarni film u trajanju od otprilike 45min koji bi služio ne samo za promociju Gotala, već i za promociju naše općine te Turističke zajednice KZŽ.“

Predsjednik Fulir zahvalio se svima zbog kojih udruga aktivno djeluje: „Na kraju zahvaljujem onima koje najviše cijenim, a to su aktivni članovi ove udruge, počevši od najmlađih pa do najstarije generacije koja nas nikad nije iznevjerila. Imamo i brojna priznanja i zahvalnice, a da bismo to ostvarili sigurno su i zaslužni moj zamjenik, tajnica i Upravni odbor ove udruge. Zahvaljujem i svima koji su na bilo koji način pomogli u radu udruge. Bilo je teških dana i onih lijepih, teške treba zaboraviti, a za one lijepe lijepo vam hvala.“

Blagajnik Mario Gladoić iznio je financijski izvještaj za 2012. godinu, a prema istome utvrđeno je kako stanje na dan 31.12.2012. iznosi 30.448,00 kn. Iz 2011. godine preneseno je 31.194,56 kn, dok su prihodi u 2012. godini iznosili 34.318,40 kn (Sredstva općine Budinščina, donacije, potpora KZŽ, itd). Rashodi su u protekloj godini iznosili 35.908,12 kn (troškovi aktivnosti udruge kroz godinu, donacije, itd).

slika005

Nakon navedenih izvješća koja su jednoglasno prihvaćena, pristupilo se izboru predsjednika udruge, kao i članova upravnih tijela. Stjepan Fulir izjavio je kako će prihvatiti ulogu predsjednika, no u trajanju od jedne godine, dok Drago Punek nije želio prihvatiti moguće mjesto predsjednika. Stoga je predsjednik radnog predsjedništva Damir Fridelj izložio prijedlog da dvije godine predsjednik bude Stjepan Fulir, a dvije godine Drago Punek. Navedeni kandidati prihvatili su ovakav prijedlog. Za zamjenika predsjednika izabran je Drago Punek, za tajnicu Ines Kuna Lihtar, za blagajnika Mario Gladoić, a Upravni odbor činit će Stanko Kranjec, Zdenko Kranjec, Tihomir Posavec, Tomislav Gladoić, Mario Gladoić, i Ljubica Fumić. Vrijedni član udruge Stjepan Kuna zbog zdravstvenih razloga nije prihvatio mjesto člana Upravnog odbora.

Nakon skupštine tj. u 19h, održan je svečani domjenak na koji su bili pozvani svi koji su na bilo koji način pripomogli radu udruge. Skupštini je prisustvovalo tridesetak članova, a domjenku osamdesetak članova i drugih gostiju, što je najviše do sad. Za dobru zabavu do jutarnjih sati pobrinuli su se “Šarmeri Zagorja”.

U konačnici se zaključuje kako je udruga financijski stabilna, no iako to nisu neke prevelike svote, Gotalima su sasvim dovoljne da budu iznimno aktivni tijekom čitave godine.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.