U javnu rasvjetu uloženo 570.000,00 kn

U naseljima Zajezda, Krapinica i Grtovec svijetli nova javna rasvjeta. Konkretno, radi se o ekološkoj javnoj rasvjeti, a uspješna realizacija ovog projekta nije bila nimalo lagana niti jeftina. Prvi korak kod radova ovakvog obujma izrada je kvalitetne projektne dokumentacije, a Općina Budinščina je u svrhu dobivanja sredstava projekt prijavila u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond je odobrio projekt te je Ugovor o realizaciji sklopljen 08. studenog 2012. godine. Nadalje, Fond se temeljem Ugovora obavezao osigurati sredstva u visini od 945.299,40 kn (sa PDV-om), a kako bi dobila navedena sredstva, Općina Budinščina bila je dužna osigurati sredstva u visini 46% tog iznosa. Općina nije bila u mogućnosti osigurati taj iznos odjednom, stoga je između Općine i Fonda dogovorena realizacija projekta u etapama.

Osigurani novac najprije je iskorišten za ulaganja u javnu rasvjetu u naseljima Zajezda, Krapinica i Grtovec. Za tu je namjenu utrošeno sredstava u iznosu od 456.049,60 kn, tj. 222.255,80 kn uloženo je u Grtovec, 166.355,80 kn utrošeno je za javnu rasvjetu u Krapinici, a u Zajezdi je utrošeno 67.448,00 kn. Dodamo li ovim iznosima PDV u visini od 25%, dolazimo do ukupnog iznosa od 570.062,00 kn. Fond je učestvovao sa 54% (307.833,48 kn), a Općina Budinščina osigurala je sredstva u visini od 46% odnosno 262.228,52 kn. Shodno rečenom, u Fondu je ostalo nešto manje od 600.000,00 kn, a u planu rada Općine Budinščina jest dobivanje ovih sredstava (što podrazumijeva i ulaganje vlastitih) kroz 2013. i 2014. godinu. Prema riječima načelnika Općine Budinščina Radovana Hercigonje, ovim sredstvima bilo bi riješeno pitanje javne rasvjete na čitavom području Općine.

Što se tiče detaljnijih specifikacija odrađenog, u Grtovcu je postavljeno 155 ekoloških svjetiljaka, u Krapinici 109, a u Zajezdi 36. U Grtovcu je na čitavom području mjesnog odbora postavljena rasvjeta, a u Krapinici je obuhvaćeno gotovo cijelo područje (izuzevši zaselak Katići). Dodajmo kako je pod Krapinicu uračunat i zaselak Bani/Priščani koji potpada pod mjesni odbor Zajezda budući da taj zaselak ima napajanje iz trafostanice u Krapinici. U Zajezdi je obuhvaćen zaselak kod društvenog doma, te u Topličici zaselak Svrtani budući da oni imaju napajanje iz trafostanice Zajezda-Dom. Ovim su radovima obuhvaćena mjesta koja do sada nisu imala javnu rasvjetu, kao i mjesta čija javna rasvjeta nije bila u skladu sa standardima Europske unije. Radovi su kvalitetno odrađeni (izvoditelj je bila tvrtka „Čeha“ Elektro iz Zlatar Bistrice) što potvrđuje i izvješće nadzorne komisije.

Ukupno gledajući, ove brojke u stanju su bez teksta ostaviti i najžešće kritičare koji smatraju kako u njihov mjesni odbor nisu uložena nikakva sredstva, odnosno da se radi o skromnim sredstvima.

Ostali tekstovi iz rubrike

2 komentara

  1. neko napisao:

    Nacelniku je trebao novi mandat pa je reko neka bude svjetlo i ode tolke pare u vjetar. Zamjenili su rasvjetu koja je sasvim dobro osvjetljavala prostor, a sada su stavili lampe koje 3 svjetle jednako kao i ona jedna prijasnja. I napomenuo bih da je rasvjeta nepotrebno postavljena na neka mjesta gdje nitko ne zivi, a i rijetko nocu prolazi. Bolja solucija je bila da se sredi vodoopskrba nekih naselja koja placaju vodu, a vode nemaju.

  2. Bruno Kos napisao:

    Mandat se ne dobiva jednim projektom, već višegodišnjim zalaganjem, tak da javna rasvjeta nema apsolutno nikakve veze sa rezultatima izbora.
    Nadalje, gotovo SVI mjesni odbori inzistiraju na javnoj rasvjeti, ko da je to od životnog značaja za ljude.
    Osobno, ja uopće ne vidim smisla u rasvjeti jer po gotovo svim mjestima gdje rasvjeta svijetli nema nigdje nikoga, pogotovo iza 8-9 navečer. Ljudi odavno i na 100m udaljena mjesta odlaze autom. A o ekološkim aspektima javne rasvjete da ne govorim, tj. na koji način utječe na život biljaka i životinja koje više ne znaju dal je noć ili dan, budući da im svijetli non-stop. Posebno ona rasvjeta koja kako veliš svijetli „jednako kao i ona jedna prijasnja“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.