Dragutin Posavec prvak Hrvatske u 3D streličarstvu

Nakon što je tjedan tada ranije na Kupu Hrvatske u 3D streličarstvu održanom u Utiskanima pored Bjelovara osvojio drugo mjesto, član streličarskog kluba „Budinščina“ Dragutin Posavec na državnom se prvenstvu održanom u subotu 5. listopada na istoj lokaciji popeo jednu stepenicu više i osvojio naslov državnog prvaka. Posavec je ovom prilikom gađao instinktivnim lukom, a ne golim lukom (BB – bare bow) koja je njegova primarna disciplina. Turnir je po pitanju udaljenosti meta bio vrlo zahtjevan, o čemu Posavec kaže: „Mete je postavio Orlić, i to vjerojatno na najveće dozvoljene udaljenosti. Samo nekoliko meta nalazilo se na udaljenostima između 7 i 18 metara, a sve ostale mete bile su na maksimalnim udaljenostima tj. od 23 do 35 metara. Ostvario sam samo 157 bodova i po završetku natjecanja nisam imao prevelika očekivanja, no glavni konkurent Mile Aračić ispucao je svega 138 bodova uz 7 promašaja, tako da je prvo mjesto pripalo meni.“

Za razliku od FITA144 vanjskog metnog kola te turnira koji se održavaju prema drugim pravilima, 3D streličarstvo disciplina je u kojoj se gađaju plastične figure raznih životinja u prirodnoj veličini, odnosno ne gađa se u standardne mete i papirnata lica s krugovima. Figure (plastične životinje) se postavljaju u ambijentu u kojem i inače žive, u pozama u kakvim ih možemo vidjeti u prirodi i kako bi ih mogao vidjeti lovac. 3D natjecanja se odvijaju na način da streličari u grupama (od 3 do 4 u grupi iz različitih klubova ili zemalja) idu od figure do figure i gađaju svaku figuru samo jednom strelicom.

Što se tiče instinktivnog luka, radi se o dosta zahtjevnoj disciplini gdje do izražaja dolazi prirodni osjećaj (instinkt) za luk i strijelu. Instinktivni luk podrazumijeva da na njemu nema nikakve opreme osim običnog plastičnog resta za strijelu. Strijela može biti od bilo kakvog materijala, odnosno drvena, karbonska, itd.

Čestitke Posavcu na ostvarenom rezultatu, a sljedeća stepenica naslov je državnog prvaka u golom luku: „Još je uvijek rano o tome govoriti, no ove godine čak i nisam bio daleko od državnih medalja. Da je bilo više koncentracije prilikom raspucavanja, tko zna kakav bi bio rezultat…“ – zaključio je Posavec.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.