Josip Hađina novi predsjednik udruge „Trsek“

Udruga vinara i vinogradara „Trsek“ koja okuplja članove iz Budinščine, Hraščine i Konjščine, održala je u petak 8. studenog s početkom u 18.00 sati Izbornu skupštinu. Šezdesetak članova udruge pristiglo je u Dom kulture u prizemlju zgrade Općine Budinščina na skupštinu na kojoj su izvješteni o aktivnostima udruge kroz proteklih 12 mjeseci, o planovima za narednih godinu dana, a ujedno je izglasano i novo vodstvo udruge koje će istu voditi kroz naredne četiri godine.

Dosadašnji predsjednik „Trseka“ Marijan Đurek pozdravio je na početku sve prisutne i predložio jednoglasno prihvaćen dnevni red, nakon čega se osvrnuo na rad udruge kroz proteklih godinu dana, odnosno od prošlogodišnje skupštine. Udruga se nizom aktivnosti trudila povećati članstvo, a kroz niz predavanja, izlete i kušanja vina educirati članove kako bi proizvodili što kvalitetnija vina. U studenom prošle godine održano je kušanje mladih vina na kojem su članovi mogli dobiti stručno mišljenje i savjete za izbjegavanje pogrešaka i dobivanje što kvalitetnijih vina. Nadalje, u proljeće je organizirana „Vinarijada“ na kojoj su članovi licencirane stručne komisije ocjenjivali 61 uzorak te su vina “Trseka” ocjenjena su sa 7 zlatnih, 25 srebrnih i 19 brončanih medalja, 6 uzoraka je dobilo priznanje, a 4 uzoraka je bilo odbačeno. S obzirom da je 2012. za proizvođače bila vrlo dobra godina, Đurek je istaknuo kako se očekivao veći broj kvalitetnijih vina.

Nekoliko članova „Trseka“ sudjelovalo je na izložbi zagorskih vina u Bedekovčini te na izložbi vina kontinentalne Hrvatske u sv. Ivanu Zelini gdje su ostvarili zapažene rezultate. Najbolja vina bila su ponuđena i na viteškim igrama u Konjščini te u sklopu proslava Dana Općine Hraščina i Dana Općine Konjščina. Zaključak udruge jest da Zagorje ima vrlo kvalitetne proizvođače vina koji mogu parirati ne samo drugim hrvatskim regijama, već i državama EU, te da se rad udruge očituje u velikom porastu u kvaliteti vina njezinih članova.

Što se tiče financijske slike udruge, ista je s obzirom na opće ekonomsko stanje i više nego solidna. Udruga novac prikuplja iz donacija triju općina pod kojima djeluje te članarina. Zaključak udruge jest da su financijska sredstva iz godine u godinu sve manja, stoga je istima potrebno što racionalnije raspolagati.

S obzirom da je dosadašnjem vodstvu istekao mandat, pristupilo se biranju vodstva udruge koja će istu voditi tijekom sljedeće četiri godine. Za predsjednika „Trseka“ izabran je Josip Hađina, a dosadašnji predsjednik Marijan Đurek biti će njegov zamjenik. Za tajnika je izabran Mladen Kocman, a za blagajnika Mladen Kurtoić. Za članove Upravnog odbora izabrani su Darko Cerovec, Tomo Starinec, Darko Curiš, Novo Kojadinović, Stjepan Punek, Franjo Božić, Josip Marković Pugar, dok prema Statutu udruge u Upravni odbor ulaze i predsjednik, zamjenik predsjednika, tajnik i blagajnik udruge. U Nadzorni odbor izabrani su Ivan Miter za predsjednika, Nenad Martinjak i Ibro Kozlica.

Radni dio skupštine završio je podjelom diploma nagrađenim vinarima, nakon čega je uslijedilo ugodno druženje uz glazbenu podlogu, pri čemu su ljubitelji dobre kapljice mogli iskušati nagrađena vina sa posljednje “Vinarijade“. Plan rada udruge u narednom razdoblju nije bitno drugačiji od proteklih godina, što će reći da i dalje planiraju organizirati edukacije, kušanja vina, pohađati sajmove vina, organizirati druženja vinara i dr.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.