Manifestacija i ove godine međunarodna

Tijekom posljednjeg vikenda u mjesecu srpnju (25. – 27. 07. 2014.) održana je 20. po redu manifestacija ”Tak se negda pri nami delale”. Program je započeo u petak 25.07. u 18 sati nastupom grupe „Fiškali“.

U subotu 26. srpnja s početkom u 11 sati na livadi u Topličici održana su nogometna druženja i natjecanja („Dan za sport”), dok se za večernju zabavu ispod šatora u centru Gotalovca (18 h) pobrinula grupa „Euforija“.

U nedjelju 27.07. s početkom u 14 sati kod “Fridljevog melina” i na “Bočkajevom dvorišču“ održana je jubilarna 20. manifestacija „Tak se negda pri nami delale“. U sklopu iste uprizoreno je predenje na kolovratu, prešanje jabuka, pralje na poteku, mlatitva, klepanje, mljevenje na žrvanj/u mlinu, piljarija, kovačija, češljanje kudelje, lončarija, tradicionalna izrada košara i plota, struganje, stepanje hrži, peglanje na žar, valjanje, piljenje drva, pečenje rakije i drugi zanati. Zanate su prikazali udruga „Gotali“ i mještani Topličice i Gotalovca, etno grupa „Zvirek“ (Sv. Križ Začretje), etno udruga „Greben“ (Madžarevo), Zvonimir Majdak, udruga „Stubička baština“ (Donja Stubica), Valentina Nuli, udruga žena „Cvijet“ (Šemovec), Vilko Kukec, KUD „Meteor“ (Hraščina), „Jožica i Ivica“ te lončarija „Kovačić“.

Kulturno-umjetnički program započeo je u 18 sati u šatoru u centru Gotalovca, a nastupili su KUD „Efrem Karanov“ (Kratovo, Makedonija), KUD „Zvonko Ban“ (Jarmina), KUD Meteor (Hraščina), KUD „Dragutin Domjanić“ (Vugrovec), udruga žena „Cvijet“ (Šemovec) i udruga „Grofovije Konjski“ (Konjščina). Program je otvorio župan KZŽ Željko Kolar kojeg su Gotali dočekali s izvornim zagorskim ručkom (žganci, raca s mlincima, juha od vrganja), a uz kojeg se prisutnima obratio i predsjednik Gotala Stjepan Fulir te načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja.

U kulturnom programu posebno je bio zapažen nastup makedonskog KUD-a „Efrem Karanov“ koji je svojom energijom i glazbom digao publiku na noge, te čiji je harmonikaš zajedno s grupom Bonaparte odsvirao nekoliko pjesama.

Prijatelji iz Jarmine bili su oduševljeni Gotalima kao domaćinima, a načelnik Općine Jarmina Andrija Draganić zajedno sa svojim ocem sudjelovao je kod mlina kao kovač.

I ove je godine manifestaciju kod mlina popratilo više od 250 zainteresiranih gostiju, dok su igralište i šator u Gotalovcu tijekom održavanja međunarodnog kulturnog programa također bili dupkom puni.

Invalid Displayed Gallery

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.