Branko Bručić: „Interes za utvrdu Milengrad porastao je i zbog mojih fotografija“

U četvrtak 30. travnja 2015. godine Branko Bručić iz Grtovca održao je prvu samostalnu izložbu fotografija. Čast da ugosti Brankovu izložbu pripala je upravo Općini Budinščina, a vrijedi naglasiti i da će izložba ostati stalni postav, tj. fotografije je moguće pogledati svaki radni ran u radno vrijeme općine. Bila je ovo ujedno i prigoda za razgovor s autorom čiji je fotoaparat unazad nekoliko godina snimio neke od najljepših fotografija našega kraja.

Koliko dugo se aktivno bavite fotografijom?

Fotografijom se ozbiljnije bavim oko 5 godina, no nekad je u osnovnoj školi u Budinščini postojala fotografska sekcija te upravo iz tog razdoblja dolaze moja prva fotografska iskustva. Nakon toga imao sam dužu pauzu, no revitalizacijom utvrde Milengrad došlo je do ponovnog buđenja fotografskog hobija. Također, veliki korak naprijed predstavljala je i činjenica da se sve više ljudi počelo interesirati za utvrdu Milengrad upravo zbog mojih fotografija.

Koliko je važna edukacija u fotografiji?

U fotografiji postoji mnogo faktora koji određuju kvalitetu samih fotografija, poput opreme i prirodnog talenta („oko“), no edukacija je također iznimno važna. Nekoliko sam godina član fotografskog kluba „KLIK“ iz Svete Nedelje te se kvaliteta mojih fotografija znatno povećala upravo u tom razdoblju. Oprema je također vrlo važna, no cijene fotografske opreme iznimno su visoke.

Je li ovo vaša prva samostalna izložba?

Ovo je moja prva samostalna izložba, iako su moje fotografije sudjelovale na nekoliko skupnih izložbi. Primjerice, moje fotografije s viteškog turnira u Zelini bile su izložene u muzeju u Zelini, a prije nekoliko godina na manifestaciji „Photodays“ u Rovinju moja fotografija s pejzažnim motivima u konkurenciji više od 500 fotografija izabrana je među 20 najboljih.

Koji su vaši omiljeni fotografski motivi?

Kao što je vidljivo na fotografijama s izložbe, omiljeni motivi su mi utvrda Milengrad te zagorski pejzaži. Jedan od dražih motiva su mi i kulturna dobra te različita događanja poput navedenog viteškog turnira, različite manifestacije i drugo.

Hoće li fotografija ostati samo hobi te kakvi su daljnji planovi?

S obzirom da imam redovni posao te na moje obaveze oko udruge „Bratovština Milengrad“ čiji sam predsjednik, fotografija će i do daljnjega ostati samo hobi.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.