Stier i Glavak naglasili važnost očuvanja lokalne samouprave

U petak 1. svibnja 2015. godine u sklopu proslave Međunarodnog praznika rada i blagdana sv. Josipa, zaštitnika Općine Budinščina, održana je u Domu kulture u Budinščini svečana sjednica. Sjednici koja je započela u 13.00 sati prethodila je sveta misa slavljena u crkvi sv. Josipa Radnika u Budinščini. Prije same sjednice župnik Župe Zajezda Andrija Jambreuš blagoslovio je obnovljenu zgradu Općine Budinščina nakon čega su nastupile mažoretkinje starijeg uzrasta, dok su se njihove mlađe kolegice ispred ulaza u općinsku zgradu postrojile u svečani špalir.

Mnoštvo prisutnih imalo je prilike razgledati streličarsku opremu i rekvizite koju je prezentirao Streličarski klub „Budinščina“, zatim kušati vina Udruge „Zagorska brajda“, tradicionalne kolače i druge slastice koje su pripremili članovi Udruge „Gotali“ iz Gotalovca te lovačke salame i druge proizvode koje su pripremili članovi Lovačkog društva „Jelen“ iz Budinščine.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća prisustvovali su uz domaćeg načelnika Radovana Hercigonju, zamjenika Dragutina Dugana te predsjednicu Općinskog vijeća Dijanu Margetić i zastupnik u EU parlamentu Davor Ivo Stier, saborska zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak, župan KZŽ Željko Kolar, potpredsjednik Županijske skupštine i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek, brojni načelnici i gradonačelnici te drugi gosti. Svoje pozdrave i čestitke pismenim putem uputili su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Pozdravnu riječ uputila je predsjednica Općinskog vijeća Dijana Margetić, nakon čega se načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja osvrnuo na rad općine kroz proteklih 12 mjeseci te na planove u narednom razdoblju.

Naglasak većine govornika bio je uglavnom na teškoj gospodarskoj situaciji u zemlji te problemu sve izraženijeg iseljavanja i izumiranja Hrvata. Nadalje, Davor Ivo Stier i Sunčana Glavak u svojim su se govorima osvrnuli i na aktualne težnje o ukidanju županija i općina što bi bio ogroman korak unazad za male sredine poput naše: „Iz izvješća vašeg načelnika vidljivo je da kvalitetno raspolažete proračunom, što je još jedan dokaz da jedino vi najbolje znate koje su vaše potrebe, a ne da netko izvana odlučuje o tome.“, zaključila je Glavak.

U sklopu sjednice održan je i kulturno umjetnički program na kojem su sudjelovali članovi Glazbene družine „Franjo Dugan“ iz Budinščine te učenici iz Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Budinščina.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.