Puneki, Vertuši, Turčini, Gladoići, Čivragi, Bručići, Svrtani… živjeli ovdje i prije 500 godina

„Popisi i obračuni poreza u Hrvatskoj u 15. i 16. stoljeću“ knjiga je autora Josipa Adamčeka i Ivana Kampuša koja sadrži prijepis popisa obveznika kraljevskog poreza iz 1598. godine. Neki povjesničari ovaj popis smatraju prvim poznatim popisom stanovništva u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (Zagrebačka, Varaždinska i Križevačka županija). Zbog čega je ova knjiga nama zanimljiva? Razlog je taj što smo zahvaljujući istoj uspjeli saznati neka od prezimena koja su prije barem 500 godina postojala (i postoje još danas) na području Općine Budinščina.

Mi nismo povjesničari niti jezikoslovci stoga su moguće pogreške u ovoj prilično slobodnoj interpretaciji, no iz ovog kapitalnog djela izvadili smo neka od prezimena koja se spominju kao domaćinstva i platiše odnosno neplatiše poreza u 15. i 16. stoljeću. Knjiga je veoma opsežna i broji preko 650 stranica različitih popisa, stoga je popis prezimena ovog kraja koji je unutra moguće pronaći vjerojatno veći.

Prijeđimo na stvar – zabilježeno je primjerice da je u Zayezdi (očito današnja Zajezda) živio neki Michael Vertus (danas Vertuš), u Gothalowczu (danas zasigurno Gotalovec) je živio Nicolai Gothal (u različitoj literaturu moguće je pronaći i ime Nicolai Gothal de Gotthalovecz što se vjerojatno odnosi na osobu iz kasnije loze – osim ako to nije ista osoba, dakako!).

Nadalje, u Pomperowczu (danas vjerojatno Pomperovec) spominju se neki Balthasaris Bosak, Stephanus (Stjepan) i Joannes (Ivan) Horwath (Horvat), Stephanus Kossutich (Košutić), Martin Ferenchich (Ferenčić), u Prepustowczu (Prepuštovec) Joannis Chebowczy (Cebović?), u Zajezdi Georgii Palffy (Palfi?)…

Za popis mjesta Gottalowcz (moguće da je raniji/kasniji popis, stoga i razlika u nazivu mjesta ili neki drugi razlog) spominju se mnoga poznata prezimena ovog kraja – Michael Gladowcyh (vjerojatno Gladoić), Michael Horwath, Georgius Belossa (Beloša), Andreas Twrchin (Turčin?), Joannes Pwnek (Punek), Nicolaus Zwerthnan (Svrtan?).

Listajući dalje ponovno nailazimo na prezimena zapisana za područje Zajezde kao što su Matthias Kwssych (Kišić?), Bedek Mathko (Matko), Nicolaus Matahwlich (moguće da Matavlić ili srodno Matačić?), Thomas Chyragh (Čivrag?), Andreas Jambrekowych (Jambreković), Nicolaus Brwchich (Bručić), Andreas Lakowych (Laković), Georgius Kolar, Nicolaus Hranych (Hranić)…

Zaključno, ovo opsežno djelo preporučujemo svakome tko je zainteresiran za povijest našega kraja, odnosno svojeg rodoslovlja.

P.S. Nemojte se brinuti – neplatišama nitko neće poslati račune s kamatama za neplaćene kraljevske poreze od prije 500 godina :).

Ostali tekstovi iz rubrike

1 Response

  1. Damir Čivrag-Gašpar napisao:

    Zanimljivo u svakom slučaju!
    Ja sam znači daleki potomak navedenog Thomasa Chyragh!
    Damir Čivrag-Gašpar iz Zajezde, selo Čivragi, a i taj spomenuti Thomasa Chyragh je i danas živ u vidu moga strica Tomaša Čivrag koji živi u Budinšćini i njega neka potraži kralj za neplaćeni porez 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.