Josipa Kocman predstavila „Mali rječnik govora Budinščine“

U subotu 28. travnja 2018. godine održana je u okviru Dana Općine Budinščina u Domu kulture u Budinščini „Kajkavska večer“. Nastupili su Glazbena družina „Franjo Dugan“ iz Budinščine, Crkveni zbor „Beate“ iz Budinščine, osnovnoškolci iz Budinščine, udruga „Gotali“ te Amatersko dramsko društvo „Lunjkovec“.

Središnji dio večeri bila je promocija kajkavskog rječnika Josipe Kocman iz Budinščine te slikovnice „Naš Vuzem“ u izvedbi Društva „Naša djeca“ Budinščina kojeg je predstavila Monika Ban.

Mali rječnik govora Budinščine (u nakladi Općine Budinščina) nastao je kao diplomski rad u okviru magisterija na učiteljskom studiju, o čemu Josipin mentor prof.dr.sc. Đuro Blažeka u uvodnoj riječi kaže: „Ovaj rad nastao na učiteljskom studiju u Čakovcu, dragocjen je iz više razloga. Prvi je što je on mala zavičajna čitanka kakvu bi trebala imati svaka škola u neruralnoj sredini i koju bi trebao uzeti svaki nastavnik koji dođe raditi u takvu školu kako bi se upoznao s poviješću kraja u koji dolazi, ali puno više kako bi se upoznao s temeljnim jezičnim osobinama većine učenika u toj školi.“

Profesor Blažeka zaključuje: „Ovaj će rad biti i poticaj učenicima u kojima se zapali plamen ljubavi za materinsku riječ da sami skupljaju kajkavski leksik, a samim time ga i više i kvalitetnije upotrebljavaju i prenose u dalje generacije“.

Josipa Kocman za sebe kaže da je rođena da bude učiteljica, a ljubav prema hrvatskom jeziku i podučavanju rodila se još za najranijih školskih dana. Već u osnovnoj školi isticala se kajkavskim pjesništvom, a dvije njezine pjesme „Protuletje“ i „Orej“ odvele su Josipu na smotru dječjeg kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“ u Svetom Ivanu Zelini, kao i na Dane kajkavske riječi u Zlataru.

Ovo jedinstveno ostvarenje biranim riječima pohvalili su i načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja te recenzentica Željka Rabuzin, a čestitkama se uime svih mještana pridružuje i uredništvo službenih internet stranica Općine Budinščina!

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.