DVD Budinščina obilježilo 90. obljetnicu rada i djelovanja

Svečanim programom Dobrovoljno vatrogasno društvo Budinščina obilježilo je u subotu 27. travnja 90. obljetnicu rada i djelovanja. DVD Budinščina osnovano je davne 1929. od grupe entuzijasta, budući da se pojavila potreba za organiziranim gašenjem požara. Prvu opremu društvo je dobilo od tadašnjeg rudnika u Zajezdi, a sve do početka 2. svjetskog rata imalo je i svoju limenu glazbu.

Svečanom programu koji je započeo u 15.00 sati, nazočili su saborski zastupnik Žarko Tušek, zamjenik župana KZŽ za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek, načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja, župnik Župe Zajezda Andrija Jambreuš, predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber, članovi brojnih dobrovoljnih vatrogasnih društava i mnogi drugi gosti.

U sklopu proslave, svečano je potpisana povelja o bratimljenju između DVD-a Končanica i DVD-a Budinščina koju su potpisali predsjednici Jaroslav Koči i Mladen Ban. Nakon potpisivanja povelje, uslijedila je dodjela odlikovanja, spomenica i zahvalnica pokroviteljima obljetnice. Među nagrađenima se posebno istaknuo Gabro Čukelj koji je proslavio čak 70 godina rada u vatrogasnom društvu.

Što se tiče povijesti DVD-a, sredinom 70-tih godina nabavili su prvo vatrogasno vozilo koje nije imalo kabine tj. bilo je otvorenog tipa s benzinskim motorom, a društvo ga je dobilo od vojske. Krajem 60-tih i početkom 70-tih godina, započela je gradnja vatrogasnog doma i spremišta na današnjoj lokaciji, a radove su započeli sami članovi uz pomoć tadašnje Općine Zlatar Bistrica i mjesnog odbora Budinščina koji je ustupio građevinsko zemljište. Prije početka izgradnje vatrogasnog doma, spremište je bilo u prostorijama stare zgrade općine.

Proslavom 50. godišnjice (1979. godine) društvo dobiva kombi vozilo IMV od centra za odgoj i obrazovanje Zajezda i bivše općine Zlatar Bistrice. Vozilo je neko vrijeme bilo parkirano u garaži današnje poljoprivredne zadruge, jer u vatrogasnom domu nije bilo prostora ni predviđene garaže. U 80-tim godinama započinje nadogradnja vatrogasnog doma tj. današnje vatrogasne sale i spremišta. Ovo razdoblje obilježili su teški trenutci, pa su članovi vlastitim sredstvima kupovali gorivo, obavljali registraciju i održavali postojeću opremu i tehniku. Bili su primorani samostalno skupljati financijska sredstva, organizirajući razne zabave, prodavanje vatrogasnih kalendara i sl. Nastankom Republike Hrvatske i formiranja županija, gradova i općina, Budinščina dobiva vlastitu općinu pa mnoge stvari kreću nabolje. 1997. godine članovi društva odlaze u Njemačku i kupuju vatrogasno navalno vozilo Mercedes 11-13 te se iste godine kreće u izgradnju garaže, a 2005. godine kupili su vatrogasno kombi vozilo Fiat Ducato. 2008. godine stavljena je fasada i postavljena su garažna vrata.  2010. godine kupljeno je navalno vozilo Man na vojnoj šasiji s visokotlačnim sklopom zapremnine vode od 2400 L te vitlom koje vatrogasci i danas koriste, a 2017. godine Općina Budinščina donirala je vatrogascima kombi marke Ford.

DVD Budinščina danas djeluje operativno i preventivno na području 13 naselja u sklopu cijele Općine Budinščina i pokriva površinu od 56 km². Društvo je dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka udruga od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u djelatnosti zaštite od požara, udruženo je u Vatrogasnu zajednicu Krapinsko-zagorske županije, a time i u krovnu vatrogasnu organizaciju Republike Hrvatske, Hrvatsku vatrogasnu zajednicu.

Uvidom u matičnu knjigu društva, društvo u ovom trenutku broji ukupno 86 članova i 19 članova vatrogasnog podmlatka i mladeži.

Iskrene čestitke našem DVD-u na ovoj obljetnici!

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.