Transparentnost proračuna županija, gradova i općina – Budinščini čista petica!

U šestom ciklusu istraživanja Institut za javne financije ponovno je analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

Općina Budinščina ocijenjena je ocjenom 5 ( od mogućih 0-5) u ocjenjivanju proračunske transparentnosti. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica a to su:

  • godišnje izvršenje proračuna za 2018. godinu,
  • polugodišnje izvršenje proračunu za 2019. godinu,
  • prijedlog proračuna za 2020. godinu,
  • javno savjetovanje o proračunu za 2020. godinu i
  • izglasani proračun za 2020. godinu

Objavljivanjem naprijed navedenih dokumenata želimo ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost . Navedena ocjena samo potvrđuje da Općina Budinščina sve podatke javno predočava svojim građanima, te maksimalno nastoji informirati svoje žitelje o svim troškovima koji proizlaze iz rada Općine, istaknuo je načelnik Radovan Hercigonja.

Detaljne rezultate istraživanja svih 576 lokalnih proračuna možete vidjeti ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.