Načelnik Hecigonja: Korak po korak ovaj reprezentativni objekt dovest ćemo u puno bolje stanje!

S ciljem revitalizacije i daljnje turističke promocije jednog od bisera Hrvatskog zagorja, utvrde Milengrad na Ivančici već četvrtu godinu zaredom traju arheološka istraživanja i radovi na njenoj sanaciji. U sklopu obilježavanja Dana Općine Budinščina dosadašnji radovi u petak su prezentirani mještanima, ali i široj publici.

S obzirom da se radi o jednom od reprezentativnih objekata na Ivančici, načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja spremno je prihvatio ideju revitalizacije dvorca.

-Kada se sjetimo prvih dana, kada smo počeli razgovarati o revitalizaciji ovog našeg bisera Hrvatskog zagorja, sve ovo bilo je zaraslo u korov i raslinje, a sama građevina bila je u dosta derutnom stanju. Nekoliko entuzijasta iz mjesta Grtovec došlo je do mene i prezentiralo mi revitalizaciju ovog prekrasnog dvorca. Odmah sam prihvatio njihovu inicijativu, zasukali smo rukave i krenuli ka revitalizaciji – prisjetio se načelnik Hercigonja.

Prvo što je bilo potrebno je uređenje prilaznog puta prema objektu, a s obzirom da su radovi u punom jeku, načelnik Hercigonja zahvalio je Ministarstvu kulture i medija, ali i konzervatorima koji su prionuli poslu.

-Već sada vidljive su lagane konture uređenja, odnosno revitalizacije ovog dvorca. Istina, još je potrebno osigurati velika sredstva, no idemo korak po korak, te ćemo to zdanje kroz jedan period od deset godina sigurno dovesti u puno bolje stanje nego što je to sad – zaključio je Hercigonja.

Naglasivši kako su ciljevi Udruge Bratovština Milengrad revitalizacija i zaštita ove utvrde predsjednik Udruge Marko Vertuš najavio je brojne planove.

-Jedan od ciljeva Udruge je revitalizacija i zaštita utvrde Milengrad, daljnja turistička promocija, izrada muzeja. Na kuli danas-sutra želimo napraviti krov s vidikovcem, a i u planu je i obnova na mjestu visećeg mosta i glavnog ulaza – rekao je Vertuš dodavši kako će im pravi vjetar u leđa biti Općina i povlačenje sredstava iz EU fondova.

Arheološka istraživanja starog grada započela su 2019. godine, a voditelj Petar Sekulić istaknuo je zadovoljstvo njihovim dosadašnjim tijekom.

-Svake godine imamo nova saznanja o povijesnom razvoju samog Milengrada, tako i šireg područja današnje Općine Budinščina. Ovogodišnji nalazi potvrdili su nam jednu fazu za koju smo potajno sumnjali, ali nismo bili sigurni. To je kasnoantička faza. Imamo dosta nalaza iz razdoblja 3. i 4. stoljeća – objasnio je Sekulić.

Inače, utvrda ima i izuzetan strateški položaj te je prirodno zaštićena sa svih strana, a kako će poručio voditelj arheološkog istraživanja Sekulić, Milengrad je izgrađen u razdoblju srednjeg vijeka, no na važnosti gubi u 17. stoljeću zbog političkih i gospodarskih promjena i činjenice da više nije bilo potrebe za tolikom sigurnošću.

-Lokalitet ima veliku povijesno-kulturnu-turističku vrijednost. Ovo je jedan od najboljih primjera kojem sam svjedočio u svojoj karijeri. To je idealna kombinacija lokalne zajednice i državnih institucija. Zaslugom Bratovštine Milengrad stvoreni su preduvjeti za početak radova, za stvaranje jedne interesantne i impresivne turističke priče koja će se izuzetno uklopiti u širu sliku Zagorja i Ivančice – zaključio je Sekulić.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.