Krapinsko-zagorska županija vatrogascima nadoknadila opremu oštećenu u velikom požaru u Budinščini – Načelnik Hercigonja: Naši će vatrogasci sada biti još spremniji i agilniji

U gašenju velikog šumskog požara koji je u ožujku prošle godine zahvatio Općinu Budinščina – lokacija Pokojec, sudjelovalo je 50-ak zagorskih vatrogasaca, ponajviše onih domaćih iz DVD-a Budinščina. Nadljudskim naporima uspjeli su ugasiti požar, no pritom im je oštećena oprema.

Kako bi pripadnicima DVD-a Budinšćina, DVD-a Hrašćina Trgovišće, VZO Bedekovčina i Gornja Konjščina te VZG Zlatar i ZJVP Zabok nadoknadila nastalu štetu na opremi ali i povećala njihovu spremnost, Krapinsko-zagorska županija donirala im je čizme, naprtnjače, kacige i ostalu potrebnu opremu, u vrijednosti od 17.431 eura.

Načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja prisjetivši se požara u podnožju Ivančice zahvalio je svima koji su sudjelovali u gašenju požara, kao i Županiji na donaciji.

– Puno se opreme uništilo na tom požarištu i svaka oprema donirana po bilo kojoj osnovi sigurno dobro dođe u spremištima naših vatrogasaca, da na taj način budu još bolji, spremniji i agilniji. Daj Bože da vam ova oprema bude više potrebna za natjecanja, a manje za požare – rekao je načelnik.

Istaknuo je da su vatrogasci uvijek spremni za sve nedaće koje donosi svakodnevica te da će uz novu opremu biti još spremniji.

– Vidimo danas da su se ta sredstva u županijskom proračunu iznašla i hvala svima koji su to podržali. Nastavljamo tako dalje. Svaki uložen novac u vatrogastvo nije uzalud bačen novac, nego se trostruko vraća – izjavio je Hercigonja.

Župan Željko Kolar naglasio je kako je njegovo povjerenje prema Vatrogasnoj zajednici i vatrogascima neograničeno te kako je nakon popisivanja oštećene opreme došlo vrijeme da se ona i nadoknadi.

– Ono što vi imate, a nitko nema je ogromna tradicija koja je na području Zagorja i preko 140 godina. Ne možete naći nijedno mjesto na području Krapinsko-zagorske županije da kroz povijest vatrogasnog društva barem netko iz generacije nije bio član, što opet nitko drugi nema – izjavio je župan.

Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber naglasio je kako se oprema kod intervencija uvijek uništi te ju je redovno potrebno nadoknaditi, a dio toga upravo je oprema koja je osigurana za pet DVD-ova.

– Znamo da u našoj županiji imamo 32 jedinice lokalne samouprave i 81 dobrovoljno vatrogasno društvo te dvije Javne vatrogasne postrojbe. U svim JLS imamo najmanje jedan DVD, u nekim i više, a Javne vatrogasne postrojbe djeluju na području čitave županije – kazao je Skuliber ustvrdivši kako je Županija odlično pokrivena što se tiče zaštite od požara.

Zapovjednik DVD-a Budinšćina Ivica Pažur posebno je naglasio kako je nabavljena oprema stvarno potrebna i da ona puno znači za vatrogasce na terenu, kako bi spremnije, ali i na višoj razini sigurnosti, mogli obavljati svoje zadaće.

Uz zapovjednika Vatrogasne zajednice KZŽ Marijana Lovrenčića, dodjeli vatrogasne opreme predstavnicima DVD-ova nazočila je predsjednica Općinskog vijeća Budinščine, Dijana Margetić.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.