Radni posjet predsjednika Odbora za gospodarstvo Žarka Tušeka Općini Budinščina

Priopćenje za medije

U Općini Budinščina u tijeku je nekoliko velikih projekata, a radove je obišao i saborski zastupnik Žarko Tušek

U Općinu Budinščina u četvrtak je u posjetu, stigao saborski zastupnik i predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora, Žarko Tušek koji je sa načelnikom Općine, Radovanom Hercigonjom te predsjednicom Općinskog vijeća Dijanom Margetić obišao radove u Općini Budinščina te rezimirao brojne općinske projekte.

Jedan takav zasigurno je Gerontološki centar u Zajezdi vrijedan 1.809.727,00 eura, odnosno 13.653.390,00 kuna. Kako je objasnio općinski načelnik Radovan Hercigonja, ovu investiciju ne bi mogli provesti do kraja da nije bilo EU fondova.

– Taj projekt je financiran u potpunosti sredstvima EU fondova u iznosu od 1.538.268,00 eura, a ostatak sredstava od 271.459,00 eura je iz nacionalne komponente. Općina Budinščina ovdje nije trebala participirati sa vlastitim sredstvima. Sretan sam što ćemo taj projekt moći staviti u funkciju za ljude treće životne dobi – rekao je načelnik.

Istaknuo je kako Općina provodi nekoliko projekata koji su sufinancirani iz nacionalnih sredstava. Tako su na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU vezano uz Program podrške brdsko- planinskim područjima (PPBPP), prijavili projekt: Sanacija – modernizacija nerazvrstane ceste na području općine vrijedan 68.382.00 eura, koji je od strane Ministarstva sufinanciran 61%.

Na isto Ministarstvo prijavljen je i projekt izgradnje dječjeg igrališta uz Dječji vrtić Budinščina, vrijedan 46.741,00 eura, od toga je 53% sufinancirano od Ministarstva.

Tu je još i projekt javne rasvjete vrijedan 29.693,75 eura, a sufinanciran 43% od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Također, radi se i na projektu Sanacije klizišta na groblju Sveti Križ vrijedan preko 80 tisuća eura, 65% sufinanciran od strane Hrvatskih voda.

Da nije samo Općina Budinščina uspješna u povlačenju sredstva pokazuje i projekt koji se provodi u Osnovnoj školi Vladimir Nazor Budinščina vrijedan 379 tisuća eura, odnosno nešto manje od 3 milijuna kuna. Naime, na taj se projekt škola samostalno prijavila i jedina je škola iz Krapinsko-zagorske županije koja je uspjela u tome, a radi se o projektu SMART BIZZ – SMART Budinščina za Zadrugu i Zajednicu”.

Saborski zastupnik Žarko Tušek istaknuo je kako se Općina Budiščina unatrag 15 godina uvelike promijenila.

– Ono što se dogodilo u Općini Budinščina nije iskorak, nego milenijski iskorak. Svaki od ovih projekata od prvog sam dana pratio i pomagao koliko sam mogao, a sve su to stvari koje toliko mijenjaju kvalitetu života na ovom prostoru da je to neprocjenjivo – rekao je Tušek te pohvalio načelnika Hercigonju i njegov tim na odličnim rezultatima.

Kako je istaknuo, ono što mijenja Hrvatsku u cijelosti su fondovi Europske unije. Dodao je kako Hrvatska ima odlične rezultate te da su njezini makroekonomski pokazatelji danas potentniji od velikog dijela starijih, bogatijih i moćnijih članica EU kao i da je Hrvatska u korištenju mehanizma za oporavak i otpornost među tri najproduktivnije članice Europske unije.

Tušek je ujedno najavio i da se priprema niz natječaja iz više Ministarstava koji će biti usmjereni prema malim projektima komunalne infrastrukture što samo potvrđuje koliko Vlada RH-a, na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, u fokusu ima ulaganje i razvoj lokalne zajednice. Ujedno je poručio kako je svih ovih godina bio na usluzi Općini Budinščina da će tako biti i ubuduće.

(autor: Siniša Kalajdžija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.