Izložba fotografija “Razglednica moga mjesta, škljocni za sjećanje 2024.“

Izložba fotografija “Razglednica moga mjesta, škljocni za sjećanje 2024.“: Pristigle 74  fotografije učenika, najboljima dodijeljene nagrade 

U Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Budinščini održana je izložba fotografija učenika od petog do osmog razreda osnovnih škola Republike Hrvatske, koji su sudjelovali na natječaju “Razglednica moga mjesta, škljocni za sjećanje 2024.“

 Na natječaj su pristigle ukupno 74 fotografije iz 15 škola Republike Hrvatske, a ove godine se obilježava sedma obljetnica razglednice.

Cilj projekta je približiti učenicima umjetnost fotografiranja i razvijati ljubav i ponos prema zavičaju, mjestu i gradu u kojem žive te sačuvati od zaborava kulturno-povijesni identitet i izvući iz zaborava razglednicu kao kulturno, tradicijsko i povijeno nasljeđe, te uvelike zaboravljeni način komunikacije među ljudima.

Također, cilj je i popularizacija razglednica, to jest vratiti naviku slanja istih.

Načelniku Općine Budinščina Radovanu Hercigonji drago je što su se po sedmi puta okupili u Budinščini kako bi vidjeli prekrasne fotografije djece.

– Ima ona jedna narodna izreka da slika govori više nego tisuću riječi, to je točno tako. Malo sam prošao ovdje, pogledao prekrasne fotografije i zaista sam zadovoljan i sretan da vaše oko i mirna ruka može donijeti ovakve prekrasne fotografije – istaknuo je Hercigonja.

Dodao je kako je povjerenstvo imalo pune ruke posla, kako bi odlučilo koje su fotografije najbolje.

– Meni osobno su sve prekrasne i drage. Nastavite tako dalje i u budućnosti, a ovo je lijepo događanje kojim obilježavamo i našu proslavu Dana općine Budinščina – pojasnio je načelnik Hercigonja.

Ravnateljica škole Renata Kreber Mikšaj kazala je kako je među mnoštvom projekata kojima se škola bavi, ovaj jedan od kreativnijih.

– Fotografije su stigle iz cijele Hrvatske, to su prekrasni pejzaži, prekrasni detalji kojima se djeca ponose, od kud su. Vjerujem povjerenstvu, da oni koji su se istakli kao takvi da su stvarno zaslužili, ali mislim da su svi ostali također zaslužili pohvale – napomenula je Kreber Mikšaj.

Najboljima su dodijeljene nagrade, priznanja i zahvalnice. Povjerenstvo je odabralo tri nagrađene i osam pohvaljenih razglednica. Prvu nagradu osvojio je Ivan Mošnja, učenik OŠ Vodnjan, drugu nagradu osvojila je Elena Huzjak iz OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica, a treću Ema Jantolek iz OŠ Marija Bistrica.

Pohvaljene razglednice su od Eme Jantolek iz OŠ Marija Bistrica, Mihaele Vida iz OŠ A. Harambašića iz Donjeg Miholjca, Danijela Mesarića iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, Gabrijela Bokuna iz OŠ M. Gupca iz Gornje Stubice, Eni Lea Fridl iz OŠ kralja Tomislava iz Našica, Ivana Holjevca i Gabrijela Movrića iz OŠ L. Perkovića Brinje, te Lorene Mikulčić iz OŠ V. Nazora Budinščina.

U povjerenstvu su bili fotografi Marko Janječić i Nikola Hunčec te učiteljica razredne nastave Suzana Ramić.

Predsjednik povjerenstva Marko Janječić je rekao kako su kriteriji u odabiru bili prepoznatljivost motiva, detalj mjesta po kojem će se prepoznati to mjesto, tehnička izvedba, ljepota kadra, dinamičnost i umjetnički dojam.

– Vođeni tim kriterijima, odabrali su tri nagrađene razglednice koje su ovdje izložene. Nismo se toliko fokusirali na samu tehničku izvedbu koliko na ideju koja stoji iza te izvedbe. Vidi se da ta kreativnost koju bi neki trebali imati usađenu, nije nestala, na svu sreću, pojavom društvenih mreža. Očekivao sam čak iskreno i malo lošije radove, s obzirom na to da su to djeca koja su nebrušeni dijamanti i tek su krenuli u svijet fotografije, ali drago mi je da imamo ovako dobre radove i nadam se da će se taj natječaj nastaviti i da će se praksa dobrih radova nastaviti – zaključio je Janječić.

Autor: Siniša Kalajdžija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.