“Gotali” – čuvari tradicije i starih običaja

Vodeći se istinom da je narod bez prošlosti narod bez budućnosti, 2006. god rodila se ideja o osnivanju udruge koja bi poticala promicanje i čuvanje prirodnih i tradicijskih vrijednosti, kako bi i generacije što dolaze znale što su, tko su i odakle su. Nekolicina mještana prihvatila je ideju i tako je 29.12.2006.godine osnovana i registrirana udruga za očuvanje prirodnih i tradicijskih vrijednosti „Gotali“. Udruga djeluje na području sela Gotalovec, Topličica i gornja Krapinica. Ime udruge uzeto je prema osnivačima, obitelji Gotal. Udruga broji 50 aktivnih članova, a kod organiziranja raznih manifestacija u programu sudjeluje velik broj mještana Gotalovca i Topličice.

Svrha udruge je zaštita, unaprjeđenje i promicanje ekoloških, gospodarskih, humanitarnih, informacijskih, kulturnih, sportskih, prosvjetnih i infrastrukturnih interesa radi poboljšanja kvalitete života građana. Rad članova udruge svodi se na cjelogodišnje aktivnosti koje se sastoje od raznih radionica, akcija čišćenja okoliša, te raznih gostovanja s prikazom starih zanata.

Kao i za prethodne godine, tako su i za 2010. godinu planovi slični, s posebnim težištem na dvodnevnu priredbu „Tak se negdar pri nami delale“ koja se održava svake godine u mjesecu kolovozu. Ta priredba je zabavno-kulturnog karaktera gdje sudjeluje većina mještana Gotalovca i Topličice. Na toj priredbi, uz glazbu i kulturni program, prikazuje se niz starih težačkih poslova koje su svakodnevno obavljali naši očevi, bake, djedovi. Tako posjetitelji mogu vidjeti mlatitvu, stupanje konoplje, predenje, mljevenje u žrvnju, te dugi niz i drugih zaboravljenih starih poslova. U kulturnom programu nastupaju gosti i niz kulturno-umjetničkih društava.

Udruga redovito organizira slijedeće:
– manifestaciju „Tak se negdar pri nami delale”
– ekološke akcije
– tradicionalna žetva
– izrada tradicionalnoga božićnoga nakita

Također, udruga je sudjelovala na slijedećim manifestacijama, a na nekima ostvarila i zapažene rezultate:
– Pajdaško sprehajanje (1. mjesto 2009. i 2008. g. „Zlatni Lampaš“)
– Proslava dana općine Konjščina
– Proslava dana općine Budinščina – 1. maj

Udrugu možete kontaktirati preko slijedećih kontakt-informacija:
– Tel: 049/459-683
– Fax: 049/300-491
– E-mail: gotali.udruga[at]gmail.com (zaštita od spama: umjesto [at] upišite @)
– Facebook: kliknite ovdje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.