Udruga “Gotali” na Prigorsko-zagorskom sejmu

gotali_visoko_7

U petak 29. siječnja u dvorani osnovne škole u mjestu Visoko sa početkom u 14.00 sati, održan je završni skup projekta „sudjelovanje stanovnika u održivom razvoju regije“. U sklopu samog skupa također je održan i Prigorsko-zagorski sejem na kojem je dvadesetak izlagača iz područja novoosnovane Lokalne Akcijske Grupe PRIZAG prezentiralo svoje proizvode. Među izlagačima bila je i udruga „Gotali“ iz Gotalovca koja je prezentirala, ne samo svoju udrugu, nego ujedno kroz informativni bilten i našu općinu.

Od velikog kulturnog nasljeđa koje obuhvaća djelatnost udruge, Gotali su u Visoko dopremili žrvanj za mljevenje te kolovrat, a posjetitelji su iz prve ruke mogli i vidjeti kako se navedene sprave koriste. Od prehrambenih proizvoda bilo je tu špeka, čvaraka, tropanca, raženog kruha…no ne zadugo, obzirom da je prostor udruge bio vrlo posjećen od strane prisutnih, pa su se zalihe navedene hrane ubrzo ispraznile.

Udruga je također dopremila i televizor te je imala pripremljen prigodan spot koji se uz glazbu prikazivao u sklopu ukupne prezentacije udruge. Ukupno gledajući, izvedba udruge bila je izvrsna, shodno tome i vrlo posjećena, a obzirom da su na samom sejmu bili prisutni i predstavnici medija (HRT i Večernji list između ostalih), glas o udruzi proširit će se i izvan okvira područja koje obuhvaća LAG PRIZAG.

Kako je sve navedeno izgledalo, pogledajte u fotogaleriji, a prije spomenuti spot pogledajte ovdje.

Što se tiče samog skupa, isti se odvijao u tri dijela. Najprije je voditelj programa Bruno Kos (koji ujedno obnaša i dužnost dopredsjednika PRIZAG-a) pozdravio nazočne, a zatim su učenici osnovne škole Visoko (tamburaška sekcija te dječji zbor) izveli prigodan program kroz pjesmu i ples. Nakon toga, nazočnima se obratila Draga Bitar u svojstvu predsjednice PRIZAG-a. Na kraju prvog dijela, prigodnim se riječima nazočnima obratio domaćin Dragutin Mateković, načelnik općine Visoko.

U drugom dijelu skupa bilo je riječi o samom projektu, a o istom je prisutne informirala Višnja Jelić Mück ispred Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR-a) te udruge za održivi razvoj zajednice (ODRAZ). Nadalje, lokalna koordinatorica projekta te tajnica PRIZAG-a Kristina Matijašec kroz prezentaciju je prisutnima približila osobine LAG-a PRIZAG te je ujedno pobliže objasnila njegovu strategiju održivog razvoja. Konačno, na kraju drugog dijela, polaznicima treninga dodijeljene su diplome, a ta je čast pripala Lidiji Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a. Kriterij za dobivanje diplome je bilo prisustvo na barem 3 edukacije, a iz naše općine, taj su kriterij zadovoljili Radovan Hercigonja, Irena Čivrag te Bruno Kos.

U trećem, a ujedno i završnom dijelu, prisutnima se obratio Ivan Ciprijan iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a koji je prisutne uveo u raspravu o hrvatskim LAG-ovima u razdoblju 2010.-2011., a nekolicina prisutnih se tokom rasprave javilo za riječ.

Nakon skupa, prisutni su razgledali prezentacije udruga koje su se predstavile na sejmu te se druženje nastavilo na prigodnom domjenku u halu škole.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.