Tri dana u ozračju kulture i športa

Proslava dana Općine Budinščina koja pada točno na blagdan svetog Josipa Radnika 1. svibnja, tradicionalno iz godine u godinu okuplja velik broj posjetitelja. Promatrajući program proslave, rijedak bi se promatrač tome iznenadio obzirom na veliku ponudu, kako kulturnih, tako i športskih zbivanja te ostalih popratnih sadržaja. Opširno izvješće o svim tim zbivanjima (kronološki po danima zbivanja ) čitajte u slijedećim redcima.

Petak, 30.04.2010.

Nogometni klub „Milengrad 2005“ organizirao je turnir veterana u malom nogometu na igralištu istoimenog kluba u Budinščini. Na samom turniru nastupile su četiri momčadi: domaćin NK „Milengrad 2005“, NK „Mladost“ Belec, NK „Sloga“ Konjščina te NK „Zanatlija – veterani“ iz Zagreba. Iako je turnir bio više prijateljskog nego natjecateljskog karaktera, lijepih poteza i borbenosti nije nedostajalo, a nakon četiri odigrane utakmice na kraju je slavila momčad NK „Sloge“ koja je u finalu na jedanaesterce pobijedila NK „Zanatliju“ . U utakmici za treće mjesto slavila je momčad NK „Mladost“ koja je pobijedila domaćine turnira NK „Milengrad“.  Sve susrete je vrlo dobro i na zadovoljstvo svih prisutnih vodio sudac Damir Ivančić iz Brezove. Nakon turnira, nastavljeno je druženje uz ugostiteljsku ponudu pod šatorom te uz ansambl „Domino” do sitnih noćnih sati.

Subota, 01.05.2010.

Drugi dan proslave započeo je u 10,00 sati u dvorani osnovne škole „Vladimir Nazor” Budinščina gdje je pod organizacijom i pokroviteljstvom društva “Naša djeca” Budinščina (čija je predsjednica gđa Biserka Fridelj) održan 5. jubilarni turnir u stolnom tenisu za uzraste osnovnih i srednjih škola. Na natjecanju je nastupilo dvadesetak natjecatelja, voditelj natjecanja bio je učitelj tjelesne i zdravstvene kulture g. Mirko Lugarec, a slijede rezultati po kategorijama:

Osnovne škole:

1) Josip Posavec (8. razred)
2) Danijel Bručić (8. razred)
3) Josip Vizir (8. razred)

Srednje škole:

1) Franjo Strahonja
2) Matija Hatz
3) Karlo Kranjec

Istovremeno sa turnirom u stolnom tenisu, tj. također u 10,00 sati, na igralištu NK „Milengrada“ započeo je memorijalni malonogometni turnir „ČARLI” uz ugostiteljsku ponudu pod šatorom i druženje uz ansambl “Domino”. Turnir je okupio 10 momčadi, a nakon cjelodnevnog nadmetanja u nogometnim vještinama, rezultati su za domaće momčadi bili i više nego dobri obzirom da su osvojile prvo i drugo mjesto. Prvo je mjesto osvojila momčad „Univerzum“, drugo mjesto „Cug Kraljevečki“, a treće „Bistro Maya“. Spomenimo na kraju i to da je sve susrete vrlo dobro vodio sudac Goran Cavor.

Vrhunac trodnevnog programa uslijedio je u 11,00 sati u crkvi Sv. Josipa Radnika u Budinščini gdje je koncelebrirano misno slavlje predvodio župnik iz Mihovljana, vlč. Domagoj Vuletić. Uz predvoditelja misnog slavlja vlč. Vuletića, sudjelovali su još i domaći župnik vlč. Željko Horvat te nekolicina župnika iz susjednih župa. U svojoj je propovjedi vlč. Vuletić, a između ostalog, prisutne vjernike upozorio preko konkretnog primjera na opasnosti današnjih medija koji žele promijeniti način poimanja Isusa u kakvog kršćani vjeruju, a također je i prisutne vjernike potaknuo na razmišljanje o tome tko je za nas Isus i što nam On znači. Na kraju misnog slavlja, domaći župnik vlč. Željko Horvat zahvalio je svima na prisutnosti te je pohvalio sve koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi misnog slavlja, a među njima i filijalnom zboru „Beata“ pod vodstvom prof. Sandre Kos koji je izvrsnim pjevanjem uzveličao misno slavlje.

Nakon svete mise, u 12,45 sati neumorni su vatrogasci DVD-a Budinščina održali demonstraciju svojih vještina i znanja na konkretnom primjeru. „Žrtva“ vatrogasne vježbe bio je dvadesetak godina stari automobil marke „Wartburg“ koji je prije vježbe zapaljen, a vatrogasci su pred prisutnima demonstrirali svoja znanja (koja su zapravo rezultat višegodišnjeg redovitog vježbanja) na način da je od tobožnje dojave o požaru u automobilu do potpunog gašenja istog prošlo svega nekoliko minuta.

Obzirom da se sama vježba održavala na velikom prostoru ispred općine, većina nazočnih je nakon vježbe u prostorijama općine nazočila svečanoj sjednici, a koja je započela u 13,00 sati. Prije same sjednice, mažoretkinje iz Budinščine su ispred općine izvele svoj program, a za svoj su nastup i trud nagrađene pljeskom i odobravanjem prisutnih.  Svečanu sjednicu koja je započela nakon nastupa mažoretkinja, svojim su  dolaskom uzveličali i saborski zastupnici g. Milivoj Škvorc kao i gđa Danica Hursa, župan g. Siniša Hajdaš Dončić te mnogi načelnici, njihovi zamjenici, ravnatelji škola te drugi uvaženi gosti. Najprije je voditelj programa g. Juraj Galina pozdravio sve nazočne, nakon toga je riječ preuzeo predsjednik Općinskog vijeća g. Stjepan Fulir, a zatim je načelnik Općine Budinščina g. Radovan Hercigonja preko opširnog izlaganja sve prisutne informirao o ostvarenim programima te aktivnostima u 2009. godini, kao i o planovima za 2010. godinu.

Nakon tog izlaganja, mjesto za govornicom preuzela je ravnateljica osnovne škole gđa Darinka Pokos koja je u ime svih osnovnoškolaca te u svoje ime pozdravila sve nazočne te istima čestitala dan Općine. Prisutne je također podsjetila i na izvrsnu suradnju između Općine Budinščina te osnovne škole: „Iz izlaganja gospodina Hercigonje moglo se vidjeti kakav je odnos Općine Budinščina prema osnovnoj školi, prema brizi za mlade, za našu budućnost. Razmišlja i misli o sutra, misli o budućnosti. U ime učenika i njihovih roditelja zahvaljujem na svim programima koje ova općina prati.“

Slijedeći je govornik bio g. Andrija Smetiško, načelnik Općine Lobor. Najprije je svim žiteljima Općine Budinščina čestitao njihov dan te je naglasio kako se briga Općine u posljednje vrijeme intenzivirala. Međutim, g. Smetiško je sa žaljenjem podsjetio za mogućnost smanjenja broja općina, a o kojem se u političkim krugovima već jedno vrijeme govori: „U našim se političkim krugovima pojavljuju ideje o smanjenju broja općina, o spajanju općina prema nekom limitirajućem broju stanovnika. Smatram da je Općina Budinščina jedan od najočitijih primjera da općina neovisno o maloj veličini te malim sredstvima može s vlastitim snagama postići puno više nego da se to radi iz jednog centra. Takve smo centre već preživjeli.“ Na kraju svog izlaganja zaželio je svima puno uspjeha u narednom razdoblju.

Župan Krapinsko – zagorske županije g. Siniša Hajdaš Dončić slijedeći je preuzeo riječ: „Javno pohvaljujem gospodina Hercigonju te mogu reći da je on jedan od načelnika koji vrlo dobro funkcionira, vrlo dobro komunicira sa Krapinsko – zagorskom županijom, a mogu reći i da zajedno kreiramo neke projekte. Dakako, ima i dobru podršku od dva županijska vijećnika i to od g. Fridelja i g. Jagića koji uvijek iskreno lobiraju za Općinu Budinščina. Stoga još jednom želim svima čestitke povodom dana Općine Budinščina i u povodu Međunarodnog praznika rada.“

Ispred Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva govorio je g. Branko Mučnjak, državni tajnik. On je također čestitao prisutnima na svim uspjesima, a također je pohvalio vlast općine Budinščina na odličnom raspolaganju sredstvima koje ulaze u domenu jedinice lokalne samouprave. U nastavku izlaganja spomenuo je slijedeće: „Navedeno ministarstvo plasira najveći dio novaca na teren, to je slučaj i sa Budinščinom a nastavit će se i dalje. Unatoč recesiji, ispred nas su mogućnosti iz programa IPA te iz pretpristupnih fondova. Trenutno se odvijaju i veliki projekti kao što su primjerice kanalizacija i odvodnja za područje cijele Krapinsko – zagorske županije. Studija o projektu odvodnje trebala bi biti gotova do kraja kolovoza, a drugi projekt odnosi se na izradu projektne dokumentacije zbrinjavanja otpada na području sjeverozapadne Hrvatske u što dakako ulazi i Krapinsko – zagorska županija“.

Na kraju su riječ još preuzeli i prisutni saborski zastupnici g. Milivoj Škvorc kao i gđa Danica Hursa koji su također pohvalili rad općine, a ujedno su se i osvrnuli na ljepotu i velike mogućnosti ovog kraja.

Nakon održanih govora, uslijedio je kulturno umjetnički program članova glazbene družine “Franjo Dugan” Budinščina, učenika OŠ „Vladimir Nazor” Budinščina te udruge „Gotali” iz Gotalovca, a nakon tih programa uslijedio je svečani ručak koji je uz pjesmu, druženje i razgovor potrajao do kasnih popodnevnih sati.

Nedjelja, 02. 05. 2010.

Program posljednjeg dana proslave dana općine Budinščina započeo je već ujutro u 8,00 sati na jezeru u Budinščini gdje su se okupili ribiči na takmičenju u organizaciji ŠRD “Šaran” Budinščina. Nastupilo je desetak natjecatelja, a rezultati prema kategorijama bili su slijedeći:

Seniori:

1) Vlado Žeger
2) Milan Petrinić
3) Milan Horvatić

Kadeti:

1) Martin Petric
2) Danijel Hruškar
3) Leonard Ferenđa

Ljubitelji konja i jahanja došli su na svoje od 15,00 do 17,00 sati gdje je konjički klub Budinščina za sve zainteresirane organizirao jahanje. Spomenimo još i to da niti ljubitelji planinarenja i čistog zraka nisu ostali kratkih rukava. Za njih je u subotu HPD „Milengrad” Budinščina organiziralo cjelodnevno druženje kod planinarskog doma Pokojec, a u nedjelju je isto HPD organiziralo pohod Lujčekovom stazom od Budinščine do planinarskog doma Pokojec.

Sva ova zbivanja samo su dokaz da naša općina, iako stanovništvom relativno mala, obiluje iznimnim kulturnim nasljeđem koje su od zaborava očuvale generacije naših žitelja. Također, sva navedena natjecanja dokazala su također da postoji i jaka športska tradicija, a kao neposrednog sudionika svih ovih zbivanja, mogu reći da me iznimno raduje činjenica da su, kako na kulturnom, tako i na športskom planu, bile zastupljene generacije od onih najmlađih pa do žitelja zrelije dobi. To je ujedno i pokazatelj da nema bojazni da se manifestacije ovakvog obujma neće održavati i u godinama koje dolaze.

Za sve one koji su imali strpljenja pročitati tekst do samog kraja, slijedi iznenađenje (koje to zapravo i nije): u našoj ćete fotogaleriji pronaći veliku zbirku slika koje prate sva ova zbivanja. Stoga, trk u fotogaleriju i uživajte, možda na kojoj slici pronađete i sebe…

2 komentara

  1. zoran e napisao:

    svaka čast Bruno i ovaj puta si se potrudio kao i obično.samo tako.pozdrav!!!;D

  2. Bruno napisao:

    Hvala na pohvalama 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.