Za ljepši nam kraj

Potok je samog po sebi vrlo lagano pojmiti; postoji neko korito (ili kanal) i voda koja nizvodno kroz njega teče. Naizgled ništa neobično, ništa čudnovato ili spektakularno, daleko od nečega što bi moglo zaokupljati maštu, čuvati uspomene. No, vrlo je često slučaj da baš naizgled jednostavne stvari ljude zaokupljaju, vežu ih ili rastavljaju.

Potok Topličica duž svojeg toka, a prema riječima mještana, jedno je od tih mjesta koje ima svoju priču. Nekada mjesto iz kojeg su se ribe vadile „ručno“, mjesto oko kojeg se okupljalo mnoštvo, mjesto oko kojeg se uvijek „nešto“ događalo, danas, iako ne zapušten, ipak je daleko od svojeg nekadašnjeg sjaja, ujedno i važnosti.

Da bi mu barem malo „pomogli“, odnosno vratili nekadašnji sjaj, u petak 15. travnja su članovi udruge „Gotali“ zajedno sa Coca-Colinim klubom volontera pristupili akciji čišćenja tog potoka. Okupljeni najprije oko domaćih slastica napravljenih od samih „Gotala“, stotinjak je osoba u vedrom raspoloženju prionulo poslu, a na kojem su se zadržali do popodnevnih sati. Kako i priliči ovakvom događaju, završetak akcije proslavljen je uz glazbu i druženje u prostorijama lovačkog doma u Budinščini.

Ljepote prirode se ne bi smjele uzimati „zdravo za gotovo“; one su uvijek tu, one opuštaju, upozoravaju, život daju, i kao takve, u stanju su oprostiti sve, no ne i zanemarivanje. Stoga cijenite krajolik u kojem živite, čuvajte ga od, uvjetno rečeno, zaborava. Nemojte zbog hira ili komocije dozvoliti da se zapusti i(li) oskvrne nešto iz čega su se prehranile generacije, i to ne neke daleke i nepoznate, nego upravo one iz kojih ste potekli i vi, dragi čitatelji.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.