Gotali podsjetili na ljepote starih zanata

Tradicionalno iz godine u godinu, udruga za očuvanje tradicijskih i prirodnih vrijednosti „Gotali“ iz Gotalovca organizira manifestaciju pod nazivom „Tak se negda pri nami delale“. Iako je primarni cilj spomenute manifestacije podsjetiti (odnosno mlađe upoznati) na niz zaboravljenih težačkih poslova koje su nekad svakodnevno obavljali naši očevi, djedovi i bake, ista obiluje i nizom zabavnih te kulturnih sadržaja.

Ovogodišnji program manifestacije započeo je u subotu 30. srpnja na nogometnom igralištu u Gotalovcu, gdje su se za dobru atmosferu pobrinuli grupa „Bonaparte“ i Mladen Hitrec. No, glavnina kulturnog i zabavnog programa događala se tijekom sljedećeg dana, odnosno u nedjelju 31. srpnja. U Topličici kod mlina, udruga „Gotali“ uprizorila je mnoštvo starih tradicijskih običaja i poslova kao što su mlatitva, stupanje konoplje, predenje, piljenje na hruštu, pranje na potoku, mljevenje u žrvnju, mljevenje na staru vodenicu, kovanje, itd. Program „Gotala“ kroz nekoliko je sati posjetilo više stotina posjetitelja, koji su se nakon toga uputili na igralište gdje je u 16.00 sati započeo bogat kulturno-umjetnički program. Pozdravnu riječ mnoštvu posjetitelja uputio je predsjednik udruge „Gotali“ Stjepan Fulir, nakon čega se sa nekoliko prigodnih riječi obratio načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja, dok su ispred Krapinsko – zagorske županije riječ – dvije uputili predsjednica ŽO HSS-a KZŽ Vlasta Hubicki te zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek.

Nakon tih govora, članovi i članice hrvatskih i inozemnih kulturno-umjetničkih društava i udruga redom su zauzimali mjesta na pozornici, odnosno ispred nje, dok je prvi nastup pripao pjevačkoj družini „Franjo Dugan“ iz Budinščine. U sklopu programa, nastupili su i KUD-ovi „Meteor“ iz Hraščine, „Češka beseda“ iz Velikih i Malih Zdenaca (Češka), „Salinovec“, Rhonmaher iz Hofbiebera (Njemačka), zatim ženski vokalni sastavi „Kajda“ iz Mača te „Kušlec“ iz Konjščine, udruga „Grofovija Konjski“ iz Konjščine te mladi recitator Zvonimir Cerovečki koji je izrecitirao pjesmu „Gdo nam je fkral popevku mati“, a sa kojom je osvojio 1. mjesto na županijskoj smotri „Lidrano 2011“ u kategoriji osnovnih škola KZŽ na temelju čega je nastupio i na državnoj smotri koja se održala od 10. do 13. travnja ove godine u Šibeniku.

Medijski pokrovitelji manifestacije bile su radijske postaje „Kaj“, „Zlatar“, „Marija Bistrica“, „Stubica“, zatim „Zagorski list“ te Foto-studio „Media 32“ ispred televizije „Z1“, dok je generalni pokrovitelj bilo Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, koje je prepoznalo manifestaciju i na državnoj razini. Voditelj kulturno-umjetničkog programa bio je popularni pjevač zabavne glazbe Juraj Galina, koji je preko najava posjetitelje pobliže upoznao sa KUD-ovima i udrugama koji su nastupile.

Ponajviše od svega raduje vidjeti kako je iz prvotne ideje oko koje su nastali „Gotali“ naposljetku nastao jedan od kulturno najvećih i najbogatijih događaja u ovom dijelu Zagorja, dok je posebnu pohvalu potrebno uputiti kako mladima, tako i onim starijim žiteljima Gotalovca i Topličice koji pokazuju rijetko viđeno jedinstvo i slogu kada je u pitanju razvoj njihovog mjesta, bilo na športskom, kulturnom, ekološkom ili bilo kojem drugom planu. Upravo su ta sloga i jedinstvo jedan od glavnih razloga nastanka jedne međunarodne i državno priznate manifestacije, na koju svi žitelji naše male općine moraju biti itekako ponosni.

Ostali tekstovi iz rubrike

2 komentara

  1. Kranjec Zdravko napisao:

    bravo!!!!!!!!!!!!
    redovito posječujem vašu stranicu i moj komentar je – SUPER -veliki pozdrav svima

  2. Bruno Kos napisao:

    Hvala na pohvalama. No, da nije udruga poput Gotala, ne bi bilo niti ovih tekstova 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.