PRIZAG-ovci posjetili Bruxelles i zapadnu Nizozemsku

U okviru Projekta “Zajedno za održivi razvoj u Hrvatskoj”, kojeg provodi ODRAZ (Održivi razvoj zajednice) u partnerstvu s HMRR-om (Hrvatska mreža za ruralni razvoj), Udrugom za razvoj civilnog društva „SMART“ i „Milieukontaktom“ iz Nizozemske, predstavnici Lokalne akcijske grupe “Prigorje-Zagorje” odnosno LAG-a PRIZAG, zajedno sa predstavnicima LAG-a “Gorski Kotar”, nove LEADER inicijative „Izvor“ iz Varaždinske županije, „Deše“ iz Dubrovnika te HMRR-a i ODRAZ-a, posjetili su u razdoblju od 05. do 09. prosinca Bruxelles i ruralno područje u zapadnoj Nizozemskoj.

Za vrijeme boravka u Bruxelleseu održano je više zanimljivih sastanaka, prikupljene su korisne informacije i podijeljena mišljenja o prisutnim problemima i naznakama za njihovo rješavanje. U Misiji Republike Hrvatske u Europskoj uniji dat je osvrt na tekuća pitanja vezana uz provođenje LEADER-a te naznake promjena koje nosi novi razvojni period Europske unije od 2014. do 2020. godine. Na susretu s NGO koalicijom za EU fondove i ELARD-om, mrežom europskih LAG-ova, ukazano je između ostalog i na mogućnost korištenja sredstava i iz drugih EU fondova. Posebno zanimljiv i koristan sastanak održan je u Europskoj komisiji DG-Agri, gdje je grupa na 2,5 satnom razgovoru s pet sudionika iz različitih jedinica upoznata s predloženim zaokretom u politici ruralnog razvoja i predstojećim obvezama Hrvatske do i nakon pristupa EU. U aktivnom i konstruktivnom dijalogu iznijeti su problemi i postavljena konkretna pitanja vezana uz provođenje IPARD-a u Hrvatskoj, s posebnim osvrt na Pravilnik LEADER, čija je zadnja verzija na usuglašavanju u Europskoj komisiji.

Studijska grupa za trodnevnog je boravka u zapadnoj Nizozemskoj upoznata s primjerima dobre prakse te je razmijenila iskustva s nekoliko uspješnih LAG-ova sa ovog područja. Pored ulaganja u farme krava i ovaca, projektima sufinanciranim iz sredstava LEADER-a proširena je i zaokružena ponuda farmera, koji pored tradicionalnih proizvoda na svojem gospodarstvu pružaju usluge seoskog turizma uz uključivanje vlastitih ekoloških proizvoda, osiguravaju dnevni boravak za stare osobe te brinu o osobama s posebnim potrebama.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.