Jedan dan za čisti okoliš

Što je “Zelena čistka”?

Po prvi put u Hrvatskoj organizira se akcija Zelena čistka (subota 21. travnja 2012.) koja će okupiti najveći broj volontera ikada u zajedničkoj akciji čišćenja okoliša. Ovo je poziv na zajedništvo, pozitivu i bolje sutra promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi, te zbrinjavanju otpada. Cilj nam je pronaći sve lokacije nepravilno odloženog otpada, obilježiti ih na internetskoj karti, te potom očistiti šume, rijeke, jezera, more, puteljke, vrtače, škrape … svaki kutak Lijepe naše i to sve u samo jednom danu.  Zelena čistka se provodi u sklopu akcije World Cleanup 2012 i globalnog pokreta Let’s do it! u koju su se do sada uključile 82 zemlje! Svi individualni napori pojedinaca i organizacija pokazat će koliko nam je važan okoliš i priroda, te što sve možemo i spremni smo zajedno učiniti u samo jednom danu

Udruga”GOTALI” je lokalni organizator i cilj nam je okupiti što više volontera i očistiti što više odlagališta smeća .

Tko se može uključiti u projekt?

Svi!

Kako?

Prema dogovoru, potrebno je prvo locirati odlagališta smeća za koja biste htjeli da se očiste tijekom akcije. Iako na području naše općine (nažalost) postoji mnoštvo takvih, za ovu akciju je potrebno „nominirati“ samo ona koja će se moći čistiti ručno, odnosno ljudima pristupačna (strojevi nam neće biti na raspolaganju, već dvije ruke i mnogo dobre volje :)). Kontejnere za odvoz smeća će nam vjerojatno osigurati Općina Budinščina. Dakle, ukoliko nađete takvo odlagalište, slikajte ga mobitelom/fotoaparatom (napravite više slika, tako da se vidi iz svih kuteva) te napravite kratki opis lokacije. Idealno bi bilo da se očiste sva nominirana odlagališta, no to vjerojatno neće biti moguće – ovisiti će ponajprije o broju volontera uključenih u akciju.

Našao/našla sam lokaciju koju želim vidjeti čistom, imam slike i opis. Što sad?

Pošalji e-mail (slike i opis) koodrinatorici akcije Ines Kuni Lihtar na eik@kr.t-com.hr. Sve obavijesti vezane za akciju biti će objavljene u grupi „Zelena čistka“ Budinščina. (Priključi se i grupi!).

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.