Pet dana zabave, športa i kulture

Počevši od petka 27. travnja pa sve do Međunarodnog praznika rada 1. svibnja, na području Općine Budinščine održavala su se u sklopu Dana Općine brojna kulturna i športska zbivanja. Kao i prethodnih nekoliko godina, zaista se u mnoštvu zbivanja moglo naći ponešto za svakoga, tj. nitko (ovdje prvenstveno mislimo na ljubitelje športa, kulture i prirode) nije ostao kratkih rukava. Osvrnimo se u sljedećih nekoliko odlomaka na sva ova zbivanja, poredana prema tipu.

Šport

U sklopu proslave Dana Općine, juniorska momčad NK Milengrada (koja se ove sezone ne takmiči, no od jeseni ponovno kreće u akciju) odigrala je dvije utakmice. dsc00417Najprije su se u petak u 18.00 sati sučelili sa seniorima NK Milengrada pri čemu su odigrali (ponešto oslabljeni, budući da su neki standardni juniori igrali za seniore) vrlo dobru utakmicu, iako su u konačnici izgubili rezultatom 3:1. Juniori su bili aktivni i u ponedjeljak, budući da su u 17.00 sati odigrali revijalnu utakmicu protiv momčadi NK „Leut“ iz dalekog Dugog Otoka, uvjerljivo pobijedivši iste (momčad Leuta bila je „dopunjena“ i nekim domaćim igračima).

Nadalje, u subotu 28.04. održano je u organizaciji ŠRD-a „Šaran“ tradicionalno ribičko takmičenje kadeta i seniora. Isto se održalo na ribnjaku u Gornjem Kraljevcu, započelo je u 8.00 sati te je okupilo petnaestak takmičara. U konkurenciji seniora najbolje je lovio Ivan Kukec, drugoplasirani je bio prošlogodišnji pobjednik Milan Petrinić, dok je treće mjesto osvojio Marijan Jagarinec. U konkurenciji kadeta, najbolji je ulov imao Maksimilijan Ferenđa.

U subotu je održan i tradicionalni nogometni turnir veterana na kojem su ove godine učestvovali NK „Sloga“ iz Konjščine, NK „Mladost“ iz Belca, NK „Strmec“ iz Bedenice, NK „Zanatlija“ iz Zagreba, NK „Metuzalem“ iz Zagreba te kao domaćin NK „Milengrad 2005“. Nakon višesatnog popodnevnog nadmetanja u nogometnim vještinama, prvo mjesto osvojila je momčad Zanatlije pobijedivši u finalu NK Strmec, dok su treće mjesto osvojili domaćini (tj. NK Milengrad 2005) pobijedivši na jedanaesterce susjede iz Belca.

dsc00475Započevši otprilike u isto vrijeme kad i veteranski turnir, u organizaciji društva „Naša djeca“ održan je u osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Budinščini turnir u stolnom tenisu. Pod budnim okom voditelja Mirka Lugarca, prva tri mjesta među osnovnim školama odnijeli su Ivica Ban, Mario Valjak te Mihael Plantak, dok su među srednjoškolcima prva tri mjesta osvojili redom Matija Hatz, Matija Ljubek i Mislav Fridelj.

Ljubitelji ponešto drugačijih aktivnosti su u vremenu od 15.00 do 17.00 sati mogli posjetiti konjički klub „Budinščina“, s obzirom da je isti za sve zainteresirane organizirao jahanje, dok je HPD „Milengrad“ u subotu, nedjelju te na sam 1. svibanj za planinare i sve ljubitelje prirode organizirao cjelodnevno druženje na prostoru uz planinarski dom „Lujčekova hiža“ na Pokojcu.

Konačno, 1. svibanj ponovno je bio rezerviran za nogomet budući da je od 10.00 sati u organizaciji nogometnog kluba Milengrad organiziran memorijalni malonogometni turnir „Čarli“. Nakon cjelodnevnih nogometnih nadmetanja po sunčanom i toplom vremenu, treću godinu zaredom pokal za najbolju momčad odnijeli su domaći dečki iz ekipe „Univerzum“, drugo mjesto osvojila je još jedna domaća ekipa „Gotali“ iz Gotalovca, dok su malonogometaši iz ekipe „Suha grla“ bili treći.

Kultura i zabava

Za kulturno-povijesna zbivanja pobrinuli se članovi udruge „Bratovština Milengrad” iz Grtovca. Oni su u nedjelju 29.04.2012. u 14.00 sati na lokaciji utvrde Milengrad u Grtovcu organizirali druženje, razgledavanje i upoznavanje posjetitelja s povijesnim činjenicama lokaliteta.

Ljubitelji dobre zabave na svoje su došli svih 5 dana proslave – u petak su se za zabavu i druženje pod šatorom uz ugostiteljsku ponudu pobrinuli „Huncuti“, a u ostalih nekoliko dana za dobro raspoloženje pobrinuli su se (uz Huncute) i sastavi „Domino“, „Fiškali“ te „Fakini“.

Svečana sjednica (1. svibanj) – uvod

dsc00529U sklopu dana Općine, na sam dan Međunarodnog praznika rada slavljena je (u 11.00 sati) u crkvi sv. Josipa Radnika u Budinščini sveta misa, nakon čega je u organizaciji članova DVD-a Budinščina (u 12.30) održana vatrogasna vježba spašavanja osobe iz goruće prostorije. Prije same sjednice (odnosno u 12.50) nastup su na prostoru ispred zgrade Općine održale naše mažoretkinje.

Svečanu sjednicu održanu povodom Dana Općine Budinščina (u 13.00 sati) svojom su nazočnošću uz druge goste uzveličali i Vlasta Hubicki (potpredsjednica HSS-a), gradonačelnik Krapine Josip Horvat, gradonačelnik Zlatara Miroslav Kopjar, predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Ivica Glas, ravnateljica OŠ Budinščina Darinka Pokos, a prisutni su bili i načelnici pojedinih zagorskih mjesta, predsjednici općinskih vijeća te drugi uvaženi gosti. Nakon uvodnih pozdrava od strane predsjednika Općinskog Vijeća Budinščina Stjepana Fulira te opširnog izvješća Radovana Hercigonje o zbivanjima kroz proteklu godinu, zainteresirani gosti u svojim su se govorima uglavnom osvrnuli na negativne demografske trendove (gdje Općina Budinščina nije izuzetak), kao i na pohvalnu činjenicu da se u našoj Općini ne „miruje“ radovima (usprkos proračunu koji je manji za čak 800.000 kuna).

Nakon održanih govora, uslijedio je kulturno umjetnički program članova glazbene družine „Franjo Dugan“ Budinščina i učenika OŠ „Vladimir Nazor“ Budinščina, dok su ispred općinske zgrade štand izložili članovi Udruge „Gotali“ iz Gotalovca.

Svečana sjednica (1. svibanj) – kulturno umjetnički program

Kulturno umjetnički program sjednice započeo je narodnom skladbom Ljubičice u izvedbi glazbene družine Franjo Dugan. Nakon Ljubičica, uslijedio je nastup članova dramsko – recitatorske grupe OŠ “Vladimir Nazor” koji su sudjelovali i na školskom natjecanju „Lidrano“. Najprije su nastupili brat i sestra Monika i Marko Klanfar – Marko je recitirao pjesmu Grah Paje Kanižaja, a Monika pjesmu Cujzek Ivice Jembriha.

dsc00550Nakon Monike i Marka KUD-ovci su izveli narodnu skladbu Žena prodala muža, a nakon što smo saznali zašto i kako ga je prodala, Tin Margetić izvijestio nas je kakvo je stanje Vu Dvorišću podravskog pjesnika Paje Kanižaja

Matija Jagić, učenik 7. razreda OŠ Budinščina, predstavio nam se s pjesmom Jesenski veter Frana Galovića, a upravo je s tom recitacijom sudjelovao i na županijskom Lidranu u Krapini gdje je bio pohvaljen od strane žirija. Svečana sjednica završila je skladbom Lepe ti je Zagorje zelene, a dodajmo na kraju kako je program vodio popularni pjevač zabavne glazbe i naš mještanin Juraj Galina.

(slike potražite u fotogaleriji).

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.