A gdje je pečat?

U srijedu 13. ožujka 2013. godine s početkom u 18,00 sati, u prostorijama Doma kulture u Budinščini održana je Javna tribina na temu legalizacije bespravno izgrađenih objekata. Na tribini su informacije o potrebi i postupku legalizacije bespravno izgrađenih objekata te o troškovima legalizacije prezentaciju podnijeli Maja Bručić, dipl.ing.arh. (ovlašteni arhitekt  tvrtke “Lotus Architecti” d.o.o. iz Zlatara), Mario Kranjec, dipl. ing. geod. (tvrtka “Gromatic KR” d.o.o. iz Zlatar Bistrice), te mr.sc. Stjepan Bručić, dipl.ing., pročelnik u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša KZŽ. Kao što je u uvodu spomenuo načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja (ujedno i moderator rasprave), tribina je organizirana povodom brojnih upita mještana Općine Budinščina na temu legalizacije. Ovo se pokazalo kao pun pogodak, jer u prizemlju općinske zgrade doslovce se tražio stolac više.

O temi legalizacije mnogo je rečeno u svim vrstama medija, stoga ovdje nećemo ponavljati informacije vezane za temu. Osvrnuli bismo se samo na uzavrelu završnu diskusiju u kojoj su si neki pojedinci uzimali previše slobode (drugim riječima, pokazali su nepoznavanje elementarnih načina komunikacije), dok se kod komentara mnogih moglo iščitati da ovaj zakon (tj. primjena istog) izaziva nelagodu zbog, u nekim slučajevima, vrlo visokih troškova koji prelaze iznose i veće od 50 000 kn. No, navedeni Zakon odraz je volje birača sa posljednjih parlamentarnih izbora na kojima je trenutno vladajuća koalicija osvojila gotovo milijun glasova, pa bi neki mogli postaviti pitanje zbog čega sada tolika buka.

DSC01994Što se tiče pitanja i odgovora koja su prisutnima bila najzanimljivija, nije bilo adekvatnih odgovora na neka važna pitanja (primjerice, što ako se ne podnese zahtjev za legalizaciju). Neka od čestih pitanja (i odgovore) koja smo čuli na Tribini preuzeli smo sa web stranice http://legalizacije-objekata.com, a za daljnje informacije također Vas upućujemo na navedenu poveznicu (ili na druge poveznice koje se bave navedenom temom).

Do kada mogu legalizirati objekt?

Krajnji rok je 30.06.2013. tj. datum ulaska Hrvatske u EU.

A što ako ne legaliziram objekt do tog datuma?

Na ovo pitanje prezentatori nisu imali odgovor (jer to nigdje nije definirano zakonom), no neki portali pišu kako je gotovo sigurno da će iza 30.06.2013. biti isplativije platiti rušenje objekta, nego ga legalizirati.

Imam objekt građen prije 1968. koji nije ucrtan. Kako ga mogu legalizirati?

Svi objekti građeni prije 15. 2. 1968. godine smatraju se legalno izgrađenima. Ukoliko Vaš objekt nije ucrtan, tražite od katastra uvjerenje da je objekt izgrađen prije 1968. godine. Ukoliko Vam u katastru ne mogu izdati to uvjerenje, morate sudskim vještačenjem dokazati starost građevine.

Više o navedenoj temi možete pročitati ovdje: http://legalizacije-objekata.com/legalizacija-objekata-cesta-pitanja.php

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.