Zajedno u ratu, zajedno u miru

U subotu 8. lipnja Općini Budinščina pripala je posebna čast da bude domaćin Županijskih sportskih igara Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, podružnice KZŽ. Igre je ispred više od 200 branitelja i drugih gostiju otvorio hrvatski branitelj, saborski zastupnik i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar: „Biti hrvatski branitelj i reagirati u pravo vrijeme, prepoznati kad te domovina treba, mogli su samo odabrani. Svi su imali priliku, no nisu se svi odazvali. Borili smo se tada za svoju državu i za malog čovjeka, a danas je borba također potrebna, no prije svega na gospodarskom polju. Ove sportske igre primarno imaju svrhu druženja kako bi se svi zajedno mogli naći, komunicirati, da vidimo koji su nam problemi, kako ih riješiti. Jedino tako možemo pomoći nekim našim kolegama koji se nažalost nisu uspjeli othrvati svim izazovima koji su ih čekali nakon povratka s ratišta.“

Nakon otvorenja igara delegacija na čelu sa predsjednikom podružnice Stjepanom Pavlišom te u pratnji župana Željka Kolara, saborske zastupnice Dunje Špoljar i načelnika Općine Budinščina, otišla je na groblje u Zajezdu položiti vijenac u spomen na sve poginule i preminule branitelje domovinskog rata. Braniteljima se uoči otvorenja uime podružnice obratio i predsjednik Stjepan Pavliša, a uime domaćina hrvatski branitelj i predsjednik Kluba branitelja Budinščina, načelnik Radovan Hercigonja.

Branitelji su se puna tri sata natjecali u raznim športovima i disciplinama,  stoga krenimo redom. U malom nogometu prvo mjesto odnosi Krapina, drugo Klanjec, a treće Donja Stubica. Najviše zgoditaka protivnicima je utrpao Željko Bočkaj. Nogometašima je pehare podijelio dopredsjednik udruge Vladimir Krmelić. Članovi krapinskog ogranka pokazali su da je u disciplini potezanja konopa tehnika jednako bitna kao i fizička snaga, pa su bez problema povukli sve suparničke ekipe. Drugo mjesto u ovoj disciplini pripalo je Klanjcu, a treće Donjoj Stubici. Pehare im je podijelio Stjepan Pavliša, predsjednik zagorske podružnice UDVDR. U streljaštvu prvo mjesto pripalo je Donjoj Stubici, drugo Klanjcu, a treće Pregradi. Najbolje je gađao Veljko Horvat, a pehare i medalju podijelio je Ivan Podgajski, predsjednik Nadzornog odbora Udruge.

U stolnom tenisu prvo mjesto pripalo je Donjoj Stubici, drugo Pregradi, a treće Krapini. Stolnotenisačima je pehare podijelio predsjednik Suda časti i načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja. Donja Stubica imala je i najbolje šahiste, drugo mjesto osvojila je Krapina, a treće Klanjec. Pehare je šahistima podijelio Slavko Dimač, predsjednik ogranka Pregrada. U pikadu je nastupila samo jedna momčad (Zlatar), pa je logično da su isti osvojili prvo mjesto. U kartaškoj igri belotu prvo mjesto pripalo je 1. GBR „Tigrovi“, drugi su bili zlatarščani, a ogranak Krapina zauzeo je treće mjesto. Njima je pehare podijelio Ivan Mikša, član Suda časti.

Najvažnija disciplina dana bila je ipak „Kotlić“, jer o njihovoj je izvedbi ovisila završna zakuska i druženje. Kao najbolji majstori kotlića proglašeni su članovi Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Krapinsko-zagorske županije, drugo mjesto pripalo je Klanjcu, a treće Gornjoj Stubici. Njima je pehare podijelio brigadni general Josip Vukina.

Sveukupni pobjednik je ogranak Donja Stubica koji je preuzeo prijelazni pehar, a ogranak Klanjec dobio je pehar u trajno vlasništvo kao potvrdu prvog mjesta na županijskim igrama 2012. godine. Sudionicima je podijeljeno i preko 400 majica koje je osigurala Krapinsko-zagorska županija i sponzor igara Wienner osiguranje d.d. Zagreb.

 

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.