Ove godine bez kiše

Uvijek kad pomislimo da bolje ne može, udruga „Gotali“ uvjeri nas u suprotno. Dojmovi su to nakon još jedne dvodnevne manifestacije ”Tak se negda pri nami delale”, održane kroz vikend 27. i 28. srpnja 2013. godine, a koja osim prebogatog nedjeljnog kulturno – umjetničkog programa sadrži i subotnji dan za šport. Ovo je ujedno i prilika da se pospemo pepelom zbog pogrešne informacije koju smo prenijeli te da se ispričamo svim čitateljima, kulturno – umjetničkim društvima, internetskim portalima i svima koji su vijest o održavanju manifestacije prenijeli. Ovo nije bila 19. manifestacija, već sedma, jer prva brojka označava koliko je prošlo od početka seoskih igra, dok se manifestacija u ovom obliku održava sedam godina.

Što se tiče subotnjeg dijela, ugodne temperature (oko 35 stupnjeva u hladu…) okupile su na livadi u Topličici veliki broj mladih na malonogometnom turniru, a kasnije i u drugim disciplinama poput potezanja „štrika prek poteka“, bacanja „škornja z ramena”, skakanja u vrećama i dr. Najboljima su podijeljeni pehari, medalje i priznanja, a za večernju zabavu ispod šatora u centru Gotalovca pobrinuli su se Juraj Galina i grupa “Arena“.

U nedjelju 28. srpnja s početkom u 13 sati kod “Fridljevog melina” i na “Bočkajevom dvorišču“ uslijedio je glavni događaj – manifestacija „Tak se negda pri nami delale“. U sklopu iste bili su uprizoreni predenje na kolovratu, prešanje jabuka, pralje na poteku, mlatitva, klepanje, mljevenje na žrvanj/u mlinu, piljarija, kovačija, češljanje kudelje, lončarija, tradicionalna izrada košara i plota, struganje, stepanje hrži, peglanje na žar, valjanje, piljenje drva, pečenje rakije i drugi zanati. Zanate su prikazivali udruga „Gotali“, etno udruga “Greben”, etno grupa “Zvirek”, udruga „Coprnjaki i Coprnice“, koritar Vilko Kukec, lončar Ivan Kovačić, Zvonimir Majdak i gosti „Stari trsi”, te Županijska udruga uzgajivača konja.

slika045-jpg

Kulturno-umjetnički program započeo je u 17 sati u šatoru u centru Gotalovca, potrajao je više od dva sata, a sklopu istog nastupili su KUD “Dragutin Domjanić”- Vugrovec, KUD ”Vidovec”- Vidovec, KUD “Meteor” – Hrašćina Trgovišće, KUD “Mak” – Trnovec, AKUD „Žensko kazalište”- Gornje Jesenje, Pjevačko društvo “Franjo Dugan” – Budinščina, Etno grupa ”Zvirek” – Sv. K. Začretje, udruga „Grofovije Konjski“ – Konjščina i mažoretkinje iz Budinščine. Nismo dakako zaboravili niti vicmahera Kikija.

Za razliku od prošle godine kada su po završetku kulturnog programa samo najbrži uspjeli pobjeći snažnom pljusku, ove su godine (za razliku od mnogih koji su aktivno sudjelovali u manifestaciji ili kasnije u kulturnom programu) zbog visokih vrućina suhih glava ostali samo bezbrižni promatrači. Kulturno-umjetnički program vodio je Juraj Galina, a tijekom dana i večeri goste su zabavljali Mladen Hitrec i grupa ”Bonaparte”.

Manifestaciju su posjetili i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, načelnik Općine Končanica Zlatko Bakunić, načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja i drugi uvaženi gosti.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.