Naši školarci uspješni u Zlataru

Od petka 20. pa sve do nedjelje 29. rujna, grad Zlatar i okolna mjesta bili su domaćini programa 44. „Dana kajkavske riječi Zlatar 2013“. Čitav niz kulturno-umjetničkih, športskih, zabavnih i drugih zbivanja nikoga nisu ostavili kratkih rukava, a nama su posebno zanimljiva bila likovna i glazbeno-scenska događanja na kojima su nastupali učenici OŠ „Vladimir Nazor“ iz Budinščine i područne škole u Hraščini.

U subotu 28. rujna održana je u prostorijama OŠ „Ante Kovačića“ dječja likovna izložba „Čovjek čovjeku“, a sklopu koje su bili izloženi radovi Lucije Svrtan i Ane Bejuk (mentorica Monika Ban), te Darija Đureka (mentorica Suzana Ramić).

Istog dana u 12.00 sati u zlatarskoj Sokolani održan je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića 44. „Zbor malih pjesnika“. Našu školu predstavljale su Lucija Kranjec recitacijom pjesme „Kmica“ autorice Dore Kranjec (mentorica Melita Mačković) i Maja Duktaj pjesmom „Škrljak“ (mentorica Jasmina Čukelj). Maja je osvojila drugu nagradu, a njezina mentorica učiteljica Jasmina Čukelj nagrađena je kao voditeljica koja je ove godine imala najbolji izbor radova. Tim povodom naša škola dobila je plaketu Zbora malih pjesnika za doprinos promicanju kajkavskog pjesništva među mladima, te za osobito uspješan nastup na manifestaciji (o našim su uspjesima pisali i tiskani mediji poput Zagorskog lista i mnogi Internet portali).

Nedjelja je bila rezervirana za 42. „Festival dječje kajkavske popevke“, a sudjelovali su učenici osnovnih škola kajkavskog govornog područja i Tamburaški orkestar HRT-a. Našu školu zastupali su Tin Margetić i Mihael Vnučec koji su u konkurenciji 17 izvedbi osvojili prvu nagradu. Nagradu je dobio i njihov mentor i učitelj Ivan Povijač.

Čestitamo našim školarcima i njihovim mentorima na ostvarenim rezultatima!


 

Škrljak

Postoje sakojački škrljaki.
Mali,veliki, predrti dele,
predrti gore….
Moj ded ih ima pune.
Kad ide na posel,
furt dene na glavu črni škrljak.
Dok dijela,mora biti ozbiljen pa je
i takvi škrljak na glave.
Dek sme na moru,ded se male opusti,
pa je i škrljak drugački.
Sive je boje,a ima i žepe.
Baka iste ima škrljak.
Kad ide na vrt,na glavu si dene
bijeli z luknjami da je ne vruče….
Imame ga i seka i ja.
Ali moj je ipak najbolši i najlepši.
Bijeli z ruožica!

Maja Duktaj, VII.a

Kmica

Gusta, črna kmica 
Vleče se po polju.
Zaledila se žica,
mrazu na volju.
Večse i mesec pokazal
I sestrice zvijezde – dozval.
Svetla se v hiži gasiju,
ljudi budu prešli spat,
laku noćsi želiju.
Kmica … Kmica je.
Tiho je vse.
Samo sove huk,
sigde je drugde muk.

Dora Kranjec, VII. razred

 

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.