U ponedjeljak ustrojen privremeni Stožer zaštite i spašavanja

Na području Općine Budinščina ustrojen je u ponedjeljak 11. studenog privremeni Stožer zaštite i spašavanja. Stožer je temeljem ukazane potrebe u 8.00 sati sazvao i aktivirao načelnik Radovan Hercigonja, koji je ujedno i rukovodio aktivnostima istog. Vjerujemo kako je čitateljima povod osnivanja Stožera i više nego jasan – snažno nevrijeme, olujni vjetar i obilna kiša koja je padala tijekom noći sa nedjelje na ponedjeljak i tijekom većeg dijela jučerašnjeg dana, stvorili su brojne probleme diljem zemlje. Poplavljene su bile mnoge lokalne i državne ceste, a uslijed jakog vjetra došlo je do rušenja stabala, električnih stupova, oštećenja krovišta i dr. Oluja je nažalost odnijela i život 46-godišnjeg muškarca na kojeg se srušilo stablo, i to u nedalekom Mirkovcu Brezničkom.

Na području Općine Budinščina došlo je do izlijevanja mnogih potoka, što je u opasnost dovelo gospodarske zgrade i stambene objekte. Vjetar je rušio stabla, a u više navrata nagnuo ih je prema kućama što je predstavljao dodatnu opasnost za ukućane te stambene i gospodarske objekte.

Čitava operacija odrađena je u suradnji sa DVD-om Budinščina koji su vodili predsjednik Mladen Ban i zapovjednik Ivica Pažur. Članovi DVD-a bili su raspoređeni u dvije skupine od kojih je jedna bila zadužena za ispumpavanje vode iz podruma i kuća, dok je druga skupina bila opremljena za uklanjanje srušenog drveća koje je ugrožavalo stambene objekte i sprječavalo normalno odvijanje prometa po lokalnim i županijskim cestama.

O stanju na području Općine Budinščina i aktivnostima Stožera bile su obaviještene sve državne službe i tvrtke koje na istom djeluju (Hrvatske vode, Županijska uprava za ceste, MUP, HEP, T-Com…), a vrijeme se tijekom popodneva normaliziralo (zbog prestanka kiše voda se počela povlačiti), pa je i Stožer raspušten u 16.00 sati.

Načelnik Hercigonja nije propustio zahvaliti se članovima Stožera: „Iskreno se zahvaljujem članovima DVD-a Budinščina koji su pokazali visok stupanj profesionalnosti i požrtvovnosti u svojem poslu, i koji su svoje slobodno vrijeme odvojili kako bi pomogli našim mještanima. Zahvaljujem se i zaposlenicima HEP-a iz Zlatar-Bistrice i njihovom voditelju Stjepanu Fuliru koji su tijekom čitavog dana dežurali na našem području.“

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.