PRIZAG-u odobrena sredstva za provođenje lokalne razvojne strategije

Lokalna akcijska grupa „Prigorje-Zagorje“- LAG PRIZAG – među 12 je hrvatskih LAG-ova koji su odabrani na temelju 2. Javnog natječaja za dodjelu sredstava iz IPARD programa za Mjeru 202. Za provedbu ove Mjere koja obuhvaća pripremu i provedbu lokalnih strategija ruralnog razvoja, LAG-u je odobreno ukupno 900.000,00 kn za 2014. i 2015. godinu, odnosno 450.000,00 kn na godišnjoj razini, od čega 720.000,00 kn otpada na  sredstva EU, a Republika Hrvatska participira sa 180.000,00 kn.

Ovim sredstvima financirat će se Podmjera 1 u okviru Mjere 202 i to „Stjecanje vještina i animiranje stanovnika s LAG područja“, odnosno aktivnosti vezane za daljnje upoznavanje s novim pristupom ruralnom razvoju – LEADEER-om i mogućnostima korištenja sredstava EU za financiranje projekata dionika LAG-a,  edukaciju stanovništva, poticanje suradnje između javnog, gospodarskog i civilnog sektora, a sve u cilju realizacije prioriteta, ciljeva i mjera utvrđenih Lokalnom razvojnom strategijom. Za realizaciju ove Podmjere odobreno je za korištenje ukupno 200.000,00 kn godišnje.

LAG je u dosadašnjem razdoblju djelovao na čistoj volonterskoj osnovi, a Podmjerom 2 osiguravaju se sredstva za poslovanje LAG-a i to za plaće zaposlenika, za najam i uređenje ureda i za tekuće troškove poslovanja, odnosno ukupno 250.000,00 kn godišnje. Ovim se stvara pretpostavka za kvalitetniji rad LAG-a i za pružanje pomoći nositeljima ruralnog razvoja iz 11 jedinica lokalne samouprave pri iznalaženju, pisanju i apliciranju projekata na EU fondove i domaće izvore financiranja.

Pritom treba istaći da su ova sredstva LAG-u odobrena za korištenje i da  sukladno pravilima za financiranje projekata iz IPARD programa LAG mora isfinancirati početno razdoblje od tri mjeseca, a potom na bazi priložene dokumentacije tražiti povrat sredstava. Na bazi dosadašnje dobre suradnje sa svojim osnivačima, LAG vjeruje da će JLS osigurati početna sredstva za rad i aktivnosti LAG-a.

Odabirom na ovom Natječaju, LAG je ujedno akreditiran za izdavanje pisma preporuke prijaviteljima projekata s područja LAG-a koji su u skladu s Lokalnom razvojnom strategijom. Naime, na temelju pisma preporuke LAG-a, nositelj projekta ostvaruje dodatne bodove prilikom aplikacije na EU fondove.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.