Kad „sramota“ postane preblaga riječ

Za razliku od načina na koji se za prirodu brinu članovi udruge „Gotali“, udruge „Bratovština Milengrad,“, učenici osnovne eko-škole „Vladimir Nazor“ iz Budinščine, članovi udruge „Naša djeca“, planinari te mnogi drugi zainteresirani mještani, postoje ljudi koji odnos prema okoliši gledaju iz prilično drugačije perspektive. Dok ovi prvi marljivo čiste divlja odlagališta, potonji valjda smatraju da je njihov životni poziv stvarati ih – vjerojatno u nadi da će ljubiteljima prirode pomoći da ispune svoj poziv prema čišćem i zdravijem okolišu, ovi potonji stalno prave nered.

Prepoznajete li lokacije na fotografijama? Isprva teško, no pažljiviji čitatelji naših stranica sjetit će se sljedećeg: prva lokacija su ”Ribnjaci” kod Gotalovca, poznatiji po tome što su u petak 2. svibnja 2014. godine kod istih volonteri izvadili nekoliko starih televizora, plastični, papirnati te znatne količine drugog otpada.

Druga lokacija tj. ova na kojoj su od prije koji dan svoje stanište pronašli stari televizori i još ponešto, jest upravo ona na kojoj su u subotu 21. travnja 2012. godine (također u sklopu „Zelene čistke“) brojni volonteri napunili nekoliko prikolica raznovrsnog otpada, a nakon čega na toj lokaciji nije bilo moguće pronaći niti papirić!

Nije ovo doduše sramota koju bismo olako mogli pripisati mještanima Općine Budinščina, jer većina mještana cijeni i čuva prirodu, što su uostalom pokazali odazivom na mnogobrojne akcije. Ovo je isključivo sramota nekolicine neurednih, prostih i bezobraznih mještana koji ne cijene prirodne ljepote i tuđi trud, a tako se, nemamo razloga misliti drugačije, zasigurno odnose i u stvarnom životu. Njihovo se djelovanje može sažeti u onu staru izreku – ako budala u bunar ubaci kamen, niti 100 pametnih ga ne izvadi!

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.