Općinsko Vijeće prihvatilo Odluku o donošenju Programa ukupnog razvoja Općine Budinščina

Općinsko vijeće Općine Budinščina održalo je 16.03.2015. godine 14. sjednicu na kojoj je jednoglasno donijelo Odluku o donošenju Programa ukupnog razvoja Općine Budinščina za razdoblje 2014. do 2020. godine.

Vijeće je u prisutnosti predstavnika izrađivača raspravljalo o Prijedlogu Programa ukupnog razvoja Općine Budinščina za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Iznijeto je da je Program ukupnog razvoja prvi sveobuhvatni razvojni plan Općine Budinščina osmišljen kao instrument koji će omogućiti Općini da strateškim i usklađenim razvojnim planom nastupa prema potencijalnim investitorima i donatorima.

Cilj Programa ukupnog razvoja jest omogućavanje efikasnog i ekonomičnog pristupanja programima ministarstava RH, predpristupnim fondovima Europske unije te strukturnim fondovima EU. Strategija se sastoji od tri dijela: prvi dio sadrži pregled dosadašnjeg stanja, drugi dio ciljeve društvenog, komunalnog i prometnog razvoja, a treći mjere, projekte i prioritete razvoja Općine.

Istaknuta su četiri ključna razvojna cilja Općine:

  1. Jačanje gospodarstva temeljenog na razvoju ruralnog turizma na način koji vodi značajnom i trajnom smanjenju nezaposlenosti.
  2. Izgradnja infrastrukture koja je nužna za razvoj poduzetništva i gospodarenje okolišem.
  3. Razvoj i modernizacija obrazovnih sustava.
  4. Razvoj socijalne infrastrukture sa ciljem poboljšanja položaja osjetljivih grupa društva.

Strateški ciljevi izvršavat će se prema prioritetima te mjerama i podmjerama za njihovo izvršenje. Utvrđeno je šest prioriteta razvoja: uređenje komunalne infrastrukture, razvoj turizma, razvoj poljoprivrede, razvoj gospodarstva, razvoj društvenih djelatnosti, razvoj zaštite okoliša.

Program sadrži konkretne projekte te izvore financiranja tih projekata. Napomenuto je da je Program ukupnog razvoja Općine Budinščina 2014-2020. dokument koji se može u razdoblju izvršenja izmijeniti i nadopunjavati na način da se projekti koji su realizirani zamjene drugim projektima koji se planiraju izvršavati. Procedura za nadopunu i izmjenu programa je da se tijekom godine osmisle projekti koji će se uvrstiti u Program, a o istima će Općinsko vijeće razmatrati krajem godine te usvojiti u siječnju naredne godine. Vijećnici su tijekom sjednice iznijeli i nekoliko primjedbi na Prijedlog Programa te su ste odmah uvrštene u Program

Donošenje ovog dokumenta bio je preduvjet donošenja Odluke o izradi Strategije razvoja turizma, a vrijedi napomenuti i da je Općina Budinščina jedna od prvih jedinica lokalne samouprave na području KZŽ koja je pristupila izradi Programa.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.