Izgradnja Etno hiže jedan od ciljeva „Gotala“

U subotu 10. ožujka s početkom u 18 sati, u Domu kulture u Budinščini održana je godišnja Izborna skupština udruge „Gotali“. Skupštinu je otvorila predsjednica Ines Kuna Lihtar koja se u uvodnoj riječi zahvalila članovima koji s ljubavlju i voljom sudjeluju u svim aktivnostima, svim mještanima i ljudima koji pomažu u radu, donatorima, Općini Budinščina i načelniku Radovanu Hercigonju, županiji te Štefici Sremec kao logističkoj podršci u organizaciji „Prigorsko-zagorskog sejma“ koji se u sklopu najvažnijeg projekta Gotala – međunarodne manifestacije „Tak se negda pri nami delale“ 2017. godine održao u Gotalovcu.

Što se tiče aktivnosti Udruge u 2017. godini, može se ukratko reći da nema gdje nisu bili i što nisu radili: njegovali su zavičajni identitet („Mačkari su v selu“, „Dan žetve“, sijanje i branje bijelog kukuruza, kuhanje domaćeg sapuna, izrada domaće kreme od nevena, „Mačkari u svadbi“…), brinuli se ljepši okoliš (obilježavanje „Dana planete Zemlje“, eko akcije čišćenja potoka i izvora, uređenje i održavanje Društvenog doma u Gotalovcu i dječjeg parka) te su gostovali i surađivali s udrugama/društvima drugih županija („Dan Općine Budinščina“, „100% zagorsko Zagreb“, „100% zagorsko Rijeka“, „Sajam pri Starom gradu“ Konjščina, „Dani pere“ u Madžarevu, „Žetveni dani“ Trnovec, „Vugrovečko Miholje“, „Pajdaško sprehajanje“ Zlatar gdje su osvojili 1. mjesto i Zlatni lampaš, „Tak se negda delalo Margečan“, „Vuzem nekada“ – prikaz Uskrsnih običaja na TV Jabuci, gostovanje na Uskrsnoj radionici u suradnji s „DND Budinščina“, „Zagorje u Rosesu“ Sv.K. Začretje, „Večer folklora“ Trgovišče, „Coprnjaki i coprnice“ Sekirišće).

Nadalje, Gotali su redovito informirali javnost o aktivnostima i radu putem TV Jabuke, Zagorskog lista, radio postaja, web stranica županije i općine, Facebooka, plakata i sl. Vrijedi istaknuti gostovanje u emisiji „Mali i veliki svijet“ (Radio Zlatar) najmlađeg člana Noe.

Gotali su poznati po suradnji s brojnim KUD-ovima, a kroz 2017. godinu suradnja je uspostavljena i s „Tradicijom za budućnost“ iz Baranje, KUD-om „I. G. Kovačić“ – Velika, KUD-om „Rudar“ iz Podravine, Crkvenim zborom mladih „Beata’ iz Budinščina, KUD-om „Delovi“ iz Podravine te Udrugom „Svibovečki zvon“ iz Ljubeščice.

Poticanje kulturnog stvaralaštva odrađeno je kroz razne radionice i događanja poput Božićne radionice „Babičin kinč“, gostovanja u vrtiću Bubamarac, sudjelovanje na Božićnoj i Uskrsnoj radionici, u kapeli sv. Petra kitili su jelku „Babičinim kinčom“ itd.

Gotali također promoviraju sport i zdrav načina življenja te brinu o edukaciji vezanoj uz ciljeve i djelatnosti Udruge (surađuju s Udrugom ZAGOR, Zarom, županijom, načelnikom i LAG-om Prizagom, posjećuju muzeje i druge kulturne lokalitete) te organiziraju jednodnevne izleta za članove.

Budući da je ovo bila i izborna skupština, izabrani su novi članovi Upravnog odbora te je jednoglasnom odlukom Ines Kuna Lihtar (p)ostala predsjednica Gotala. Za podpredsjednika je izabran Drago Punek, a za tajnika Stjepan Fulir.

Što se tiče financijsko-materijalnog poslovanja udruge u 2017. godini, saldo na računu 31.12.2017. iznosio je 34.345,05 kn. Ukupni prihodi bili su 33.103,76 kn, a rashodi 33.103,76 kn (troškovi reprezentacije, prijevoza, izdaci za materijal, zakupnine, itd). Tajnik Stjepan fulir naglasio je da bi rashodi bili daleko veći, no mnogi članovi udruge prilikom različitih akcija koriste vlastita sredstva (prijevoz i slično).

Predsjednica Kuna Lihtar posebno je istaknula odličnu suradnju s KUD-om „Dragutin Domjanić“ iz Vugrovca koji u slučaju gostovanja međunarodnih gostiju redovito pomažu u organizaciji i provedbi svih aktivnosti te Kud „Mak“ iz Varaždina. Kuna Lihtar također poručuje da će udruga i dalje nastaviti s očuvanjem i prenošenjem tradicije i običaja te ostalim aktivnostima.

Jedan od prioriteta je kupnja zemljišta za izgradnju „Etno hiže“, a kao glavni problem udruge navodi nedostatak mladih članova stoga ovom prilikom poziva zainteresirane da se priključe.

Skupštini su se obratili i načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja koji je pohvalio rad udruge te je čestitao novo-staro izabranoj predsjednici. Same riječi pohvale za Udrugu imala je i Štefica Sremec kao predstavnica LAG-a Prizag, zamjenik načelnika Drago Dugan, Dejan Džakula kao predstavnik lovaca te predsjednik HPD-a Milengrad Franjo Jagić.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.