Troškovi čišćenja snijega 359.000,00 kn

Nakon relativno lijepog siječanjskog vremena, očekivanja općinskih vlasti vezana uz cijenu zimskog održavanja cesta bila su optimistična. No, situacija u veljači bila je potpuno drugačija; obilan snijeg koji je pao u kratkom razdoblju, uz izrazito jak vjetar u kombinaciji s niskim temperaturama učinio je većinu naselja potpuno odsječenima od svijeta.

Tvrtka „Transporti Duktaj“ iz Budinščine koja ima ugovornu obvezu čišćenja cesta u zimskim uvjetima, zajedno sa svojim kooperantima kompletnom mehanizacijom koju je imala na raspolaganju danonoćno je čistila ceste kako bi mještanima omogućili dolazak do njihovih domova. U samo nekoliko dana, zbog intenzivnog čišćenja snijega nastali su ogromni troškovi koji su uvelike nadmašili planirana sredstva u Proračunu Općine Budinščina za navedenu namjenu.

Na temelju višegodišnjih objektivnih pokazatelja, Općina Budinščina planirala je troškove čišćenja snijega u iznosu od 150.000,00 kuna, no stvarni troškovi, s obzirom na ove ekstremne uvjete, iznose 359.400,00 kuna. Pomoć za sufinanciranje zimske službe u iznosu od 140.000,00 kuna koju Općina dobiva od države ni izbliza nije dovoljna , stoga je sredstva potrebno osigurati iz drugih izvora. Primjerice, ukupni godišnji prihod od komunalne naknade iznosi oko 300.000,00 kuna, što znači da kompletan prihod od komunalne naknade nije dovoljan za zimsko čišćenje snijega. Kako bi lakše podnijeli ovaj trošak načelnik se zamolbom za pomoć obratio u Krapinsko-zagorsku županiju.

Načelnik Radovan Hercigonja istaknuo je važnost uspješnog prevladavanja poteškoća i iznenađenja kojima priroda svake godine sve više iznenađuje. Ujedno se zahvaljuje mještanima na strpljenju i razumijevanju, s obzirom da je situacija bila takva da se snježni problemi nisu uvijek mogli rješavati na vrijeme. Zahvale upućuje i tvrtki „Transporti Duktaj“ čiji su djelatnici u borbi s vremenskim nedaćama dali sve od sebe.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.