115 godina škole u Budinščini

Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Budinščina proslavila je u srijedu 30. svibnja Dan škole koji je protekao u ozračju 115. obljetnice škole. Iako je prva škola u Budinščini otvorena 1903. godine u zgradi današnje pošte, povijest školstva na ovom području datira iz daleke 1842. godine kada je u Zajezdi uz župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije počeo rad s učenicima. 1867. godine u Zajezdi je sagrađena školska zgrada koja još i danas postoji, a već spomenute 1903. godine ustrojena je škola u Budinščini.

Nadalje, 1952. godine otvorena je škola u Gotalovcu (i Zajezda i Gotalovec bile su područne škole), a 1970. godine OŠ „Ivica Mikulčić“ Budinščina integrirana je OŠ „Braća Lončar“ Hrašćina s područnom školom Vrbovo. Nakon integracije škola mijenja naziv u OŠ „Vladimir Nazor“ Budinščina koji nosi i danas. 1976. godine počela je izgradnja sadašnje školske zgrade, a od 2. polugodišta 1976./77. godine nastava se izvodi u istoj. U školskoj zgradi u Kraljevcu danas je tvornički pogon VIS-a iz Varaždina.

Na Dan škole dječji vrtić Bubamarac imao je posebnu čast biti stoti po redu u kojeg je stigao odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja i Radija Kaj pod nazivom „Dajmo djeci korijene i krila“. Zajedno s autoricom projekta Mirjanom Drobina iz Etnografskog muzeja, komplet zagorskih tradicijskih dječjih igračaka ravnateljici vrtića i Osnovne škole Mariji Zozoli uručila je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. Podjeli je prisustvovao i Ivica Mesar, proizvođač drvenih igrački iz Marije Bistrice koji je u projektu od samog početka, izrađuje tradicijske igračke i tijekom svih ovih godina kroz radionice za djecu prikazuje umijeće izrade i obučava nove majstore.

Program proslave Dana škole započeo je podjelom prigodnih poklona učenicima i njihovim mentorima iz OŠ u Budinščini te PŠ u Hraščini, koji su na županijskim i državnim razinama ostvarili zapažene rezultate.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa prikazani su i filmovi koji su pokazali tijek postavljanja senzorno-taktilne staze na otvorenom u Hraščini i Budinščini. Svaki razredni odjel osmislio je dio staze koja vodi do razrednih vrtnih gredica, a to je bio poklon učenika i učitelja školi za nadolazeći rođendan.

Uime Općine Budinščina zamjenik načelnika Dragutin Dugan obratio se prisutnima s nekoliko riječi te je školi i uspješnim učenicima podijelio poklone. Po završetku programa upriličeno je svečano podizanje zelene zastave, a ova je čast pripala učenicima koji su se istaknuli na različitim natjecanjima.

 

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.