Studijski posjet estonskog LAG-a Ida – Harju Koostookoda Općini Budinščina

U petak 02. kolovoza 2019. u Općinu Budinščinu u studijski posjet došao je Estonski LAG  Ida – Harju Koostookoda. Estonski LAG Ida – Harju Koostookoda je smješten u predgrađu glavnog grada Estonije Talina. LAG čine predstavnici javnog civilnog i gospodarskog sektora iz tri općine. Površina LAG-a je 1.223,74 kvadratnih kilometara te živi 18.300 stanovnika. Na području LAG-a je 102 sela.

Struktura upravljačkog odbora LAG je slična LAG-u PRIZAG s time da upravljački odbor čini 8 članova. Njihov LAG ostvario je potporu od 2.321.091 €, dvostruko više nego LAG PRIZAG. Sukladno strategiji većina projekata se kao i na području LAG-a PRIZAG ulaže u javnu infrastrukturu i to oko 40%, dok se u poduzetnike/poljoprivrednike ulaže 35% predviđenih sredstava za projekte.

Općina Budinščina kao jedan od osnivača/člana LAG PRIZAG imala je priliku ugostiti grupu iz Estonije te im ukratko prezentirati gospodarstvo, demografiju, kulturu i prirodno nasljeđe svojeg područja. Studijsku grupu činilo je ukupno 9 predstavnika LAG-a od čega su bile dvije predstavnice općina, jedna općinska službenica, tri predstavnice udruga, dva poduzetnika te voditeljica LAG-a Tiina Sergo.

Od strane Općine Budinščina kao domaćina, dobrodošlicu gostima zaželio je Općinski načelnik Radovan Hercigonja uz kojeg je bila nazočna i predsjednica Općinskog vijeća Dijana Margetić, zatim članica upravnog odbora LAG PRIZAG s područja Općine Budinščina Štefica Sremec te djelatnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine. U nastavku posjeta, načelnik Radovan Hercigonja predstavio je Općinu, studijska grupa postavljala je razna pitanja s ciljem europske razmjene iskustava te su imali mogućnost uvidjeti na koji način funkcioniraju Općine u drugim europskim zemljama.

Na kraju su zaključili da se Općine u svom radu susreću sa sličnim izazovima i aktivnostima. Iza toga uslijedio je kratki panoramski izlet autobusom, budući da vrijeme nije drugačije dozvoljavalo, kroz centar Budinščine prema Zajezdi gdje je načelnik prezentirao sve dosadašnje i planirane projekte koji će se realizirati.

Gosti su pokazali veliko zadovoljstvo dolaskom u naše ruralno područje te su bili oduševljeni krajolikom. Izrazito ih se dojmila naša Općina i upornost za provođenjem raznolikih projektnih ideja u kojima sudjelujemo te uz koje se Općina naočigled razvija. Načelniku su iskazali interes da nas ponovo posjete, ali isto tako su naglasili da uzvrati posjet u Estoniju gdje će uvijek biti dobrodošao.

Ostali tekstovi iz rubrike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.