U OŠ Vladimir Nazor Budinščina po drugi puta održan je Etno festival – KAJkaonica

U petak, 19. svibnja 2023. godine, u prostorima OŠ Vladimir Nazor Budinščina po drugi puta održan je Etno festival – KAJkaonica pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Općine Budinščina. Cilj festivala je očuvanje zavičajnih tj. mjesnih govora kajkavskog govornog područja i njegovanje svijest o zavičajnoj pripadnosti. Na festivalu su nastupili učenici OŠ Marija Bistrica, OŠ Kumrovec, COO Zajezda, polaznici Dječjeg vrtića Budinščina te učenici OŠ Vladimir Nazor Budinščina. U sklopu festivala održana je prodajna izložba školske zadruge Mašlinek te učenika iz COO Zajezda, a u programu su sudjelovale članice Udruge Gotali sa prikazom tradicijskih običaja, majstor Zvonimir Majdak sa svojim tradicijskim igračkama te učiteljica Ljubica Vuk-Šavorić koja je na ovogodišnjim 15. babičinim kolačima osvojila dvije nagrade.

Ravnateljica Renata Kreber – Mikšaj, obratila se mnoštvu okupljenih i naglasila je važnost ovog događaja te se ujedno zahvalila svim sudionicima, sponzorima i medijima.

Načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja podsjetio je kako je na samim počecima bilo nekoliko ideja oko toga kako čuvati svoju tradiciju i svoj „kaj”, a na kraju je izabran upravo ovaj festival. Danas, nakon druge godine njegovog održavanja, naglašava načelnik, slobodno se može reći kako ovaj projekt živi i kako je on uspio.

– Moramo svi zajedno, pogotovo najmanji, vi djeca, čuvati naš „kaj”, našu riječ i sve ono što smo naučili od svojih roditelja. Bez obzira kud nas odnese život, posao, uvijek se moramo sjetiti tko smo i od kud smo, a naš „kaj” uvijek nam mora biti u srcu – rekao je načelnik Hercigonja.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek izrazila je zadovoljstvo što su se u festival uključile i udruge koje već dugi niz godina njeguju „kaj”. No, kako ističe, da bi on živio, djeca ga od najmanjih nogu moraju učiti i govoriti.

– U tome veliku ulogu imaju roditelji, učitelji, odgojitelji, djedovi i bake jer da bi djeca mogla pričati na „kaju” potrebno ih je i učiti tome. Zato, djeco, tancajte na kajkavske popevke, pišite na „kaju”, govorite „kaj”. Ljudevit Gaj rekao je da je narod bez „kaja” kao tijelo bez kosti, a ja bih rekla da je kao tijelo bez duše. Zato, zibajte u svojoj duši naš „kaj” – poručila je zamjenica Petek.

Sponzori manifestacije su: Krapinsko-zagorska županija, Općina Budinščina, Pekara Prišćan, Cvjećarna Mimoza, Udruga Gotali, Tradicijske igračke Majdak, OPG Vuk-Šavorić, Kino Marija Bistrica, OŠ Belec, DVD Budinščina, Radio Zlatar, Zagorska televizija te izdavačke kuće: Alfa, Profil i Školska knjiga. Zahvaljujemo sponzorima!

Na kraju su poručili iz škole da se nadaju da će manifestacija zaživjeti i postati tradicionalna te da će pomoći u čuvanju tradicije ne samo našeg kraja nego i cijelog Zagorja.

„Vidime se druge lete! Imajte se rada!“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.